Πρόκειται για ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγητό, ιδανικό για το Κυριακάτικο, αλλά και το γιορτινό τραπέζι μας. Το πιο μπελαλίδικο κομμάτι είναι αυτό του πλυσίματος των μαρουλιών. Κατά τ΄άλλα, είναι εύκολο. Τη συνταγή έστειλε η Στέλλα Μόσχου από την Εύβοια. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές.
Υλικά
- 1 ½ κιλό αρνί
- 1 ματσάκι κρεμμύδια, φρέσκα
- 2 πράσα
- 2 μαρούλια
- 3 φρέσκα (βιολογικά) αυγά
- 3 λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λάδι, ½ κούπα
- Άνηθο, ½ ματσάκι
Εκτέλεση
- Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι με το κρέας και τα τσιγαρίζουμε για λίγο.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και το άνηθο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι μαζί με νερό και τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κομμένο μαρούλι και το αφήνουμε να βράσει μαζί με όλα τα αλλά υλικά.
- Όταν βράσουν, φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα αφού όμως έχουμε απομακρύνει το φαγητό από τη φωτιά και έχει σταματήσει να βράζει (αλλιώς θα “κόψει” το αυγολέμονο).
Αυγολέμονο
- Χωρίζουμε καλά τους κρόκους από το ασπράδι, το οποίο ρίχνουμε κατευθείαν στο δοχείο του μικρού μίξερ (multi).
- Σε μικρό και βαθύ γυάλινο σκεύος χτυπάμε με ένα πιρούνι τους κρόκους μαζί με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μικρό μίξερ μέχρις ότου γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε σταδιακά με κουταλιές σούπας, από το υγρό που θέλουμε να αυγοκόψουμε και χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ.
- Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο χλιαρό φαγητό, ανακατεύουμε, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Τραπέζι στρωμένο με Libo χάρτινο τραπεζομάντηλο με θαλασσινά σχέδια (Κόμποι).
