Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι, γιατί η υψηλή θερμοκρασία είναι ιδανική για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων που κάνουν τα τρόφιμα πιο ευπαθή. Ας μάθουμε τι να προσέχουμε και ποια τρόφιμα είναι τα πιο ευπαθή.

Επιπλέον, επειδή το καλοκαίρι τρώμε συχνότερα σε εστιατόρια, ορισμένα από τα οποία συχνά δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες συντήρησης και ψύξης των τροφίμων αλλά και καθαριότητας στην παρασκευή της τροφής, κινδυνεύουμε ιδιαίτερα από τροφικές δηλητηριάσεις.

Ποια τρόφιμα είναι πιο ευπαθή το καλοκαίρι

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Κρέας, κοτόπουλο, αυγά, θαλασσινά
  • Τροφές με άμυλο (ρύζι, πατάτες κ.λπ.)
  • Εμφιαλωμένα νερά. Οι φιάλες ενίοτε αποθηκεύονται σε ακατάλληλους χώρους με υψηλές θερμοκρασίες ή μεταφέρονται με μέσο που δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους.

Τι να προσέχουμε

  • Τα παγωτά να μην είναι λιωμένα και παγωμένα ξανά και ο καταψύκτης τους να μην είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.
  • Αποφεύγουμε φαγητά με μπαχαρικά και σάλτσες, γιατί είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μικροβίων.
  • Προσοχή στην ημερομηνία λήξης σε γάλα και εμφιαλωμένα νερά!
  • Δοκιμάζουμε το φρέσκο γάλα πριν το χρησιμοποιήσουμε. Καλό θα ήταν να το ζεστάνουμε λίγο πριν το πιούμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι αλλοιωμένο. Αν έχει αλλοιωθεί, θα “κόψει” αμέσως, κάτι που δεν θα φανεί εάν το καταναλώσουμε κρύο.
  • Δεν αφήνουμε ευαίσθητα τρόφιμα εκτός ψυγείου και δεν τρώμε σε εστιατόρια που δεν γνωρίζουμε.
  • Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλλοίωση, γι’ αυτό, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, πρέπει να καταψυχθούν.