Γιατί αφότου ανοίξουμε το σακουλάκι με τα chips είναι αδιανόητο να σταματήσουμε να τρώμε μέχρι να εξαφανιστεί και το τελευταίο πατατάκι; Γιατί τα chips είναι ένα από τα εθιστικά τρόφιμα! Επιστήμονες ερεύνησαν το φαινόμενο της λεγόμενης «ηδονιστικής υπερφαγίας».

Έπειτα από διεξοδικά πειράματα σε αρουραίους, οι επιστήμονες από το Ερλάνγκεν της Βαυαρίας διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη αναλογία λίπους και υδατανθράκων κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά ορισμένα τρόφιμα. Οι ερευνητές διενήργησαν στη συνέχεια πρόσθετα πειράματα και με ανθρώπους. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι όσο πιο υπέρβαρος είναι κανείς τόσο περισσότερο ενεργοποιείται κατά την κατανάλωση των τσιπς το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μια 20μελή ομάδα ανδρών και γυναικών αρχικά τσιπς και τρεις μέρες αργότερα κολοκυθάκια. Πριν και μετά παρακολούθησαν πώς επηρεάστηκε η εγκεφαλική τους λειτουργία από τις τροφές. Όπως φάνηκε, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων στο πείραμα, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα μετά την κατανάλωση τσιπς, και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο που είχε αντιδράσει στα προηγούμενα πειράματα ο εγκέφαλος των αρουραίων.

Το φαγητό σαν ναρκωτικό

Οι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού στον εγκέφαλο με την αντίστοιχη που προκαλούν τα ναρκωτικά. Η ντοπαμίνη, ο λεγόμενος νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας, έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Έτσι, προκαλείται ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή χρειάζεται κανείς ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ουσίας προκειμένου να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση ευφορίας, να έχει το ίδιο αίσθημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο -κι έτσι να προκαλείται εθισμός. Η διατροφή και το σύστημα ανταμοιβής είναι αλληλένδετα.

Οι ερευνητές στο Ερλάνγκεν απέκλεισαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας που κάνει τα πατατάκια τόσο αγαπητά. Ωστόσο, δεν είναι αμελητέος καθώς, όπως οι επιστήμονες παραδέχονται, εάν δεν είχαν τα chips αλάτι και μπαχαρικά, τότε σίγουρα δεν θα τα τρώγαμε σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

H βιομηχανία τροφίμων πραγματοποιεί συνέχεια εντατικές δοκιμές για να διαπιστωθεί ποιο μείγμα συστατικών αρέσει περισσότερο στους καταναλωτές.

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τρώμε συνειδητά, να μην παίρνουμε ολόκληρη τη σακούλα μπροστά στην τηλεόραση αλλά μόνο ένα μικρό μπολάκι.


ΠΗΓΗ: Deutsche Welle