Πρόκειται για ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγητό, ιδανικό για το Κυριακάτικο, αλλά και το γιορτινό τραπέζι μας. Το πιο μπελαλίδικο κομμάτι είναι αυτό του πλυσίματος των μαρουλιών. Κατά τ΄άλλα, είναι εύκολο. Τη συνταγή έστειλε η Στέλλα Μόσχου από την Εύβοια. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό αρνί
  • 1 ματσάκι κρεμμύδια, φρέσκα
  • 2 πράσα
  • 2 μαρούλια
  • 3 φρέσκα (βιολογικά) αυγά
  • 3 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι, ½ κούπα
  • Άνηθο, ½ ματσάκι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι με το κρέας και τα τσιγαρίζουμε για λίγο.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και το άνηθο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι μαζί με νερό και τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το κομμένο μαρούλι και το αφήνουμε να βράσει μαζί με όλα τα αλλά υλικά.
  • Όταν βράσουν, φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα αφού όμως έχουμε απομακρύνει το φαγητό από τη φωτιά και έχει σταματήσει να βράζει (αλλιώς θα “κόψει” το αυγολέμονο).

Αυγολέμονο

  • Χωρίζουμε καλά τους κρόκους από το ασπράδι, το οποίο ρίχνουμε κατευθείαν στο δοχείο του μικρού μίξερ (multi).
  • Σε μικρό και βαθύ γυάλινο σκεύος χτυπάμε με ένα πιρούνι τους κρόκους μαζί με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μικρό μίξερ μέχρις ότου γίνουν μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά με κουταλιές σούπας, από το υγρό που θέλουμε να αυγοκόψουμε και χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο χλιαρό φαγητό, ανακατεύουμε, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Τραπέζι στρωμένο με Libo χάρτινο τραπεζομάντηλο με θαλασσινά σχέδια (Κόμποι)