Είναι βουτυρένιο και πολύ αφράτο. Αλλά είναι και εξαιρετικά ιδιαίτερο αυτό το κέικ, καθώς απευθύνεται αυστηρά σε ενηλίκους γιατί είναι ποτισμένο με ρούμι, το ποτό της χαράς και της διασκέδασης. Τη συνταγή αυτή έστειλε η Μπέττυ Ραλίδη από τη Ρόδο. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμ. καστανή
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 220 ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 60 ml ρούμι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 225 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
  • 400 γραμμ. ζάχαρη καστανή
  • 4 αυγά bio
  • 2 κρόκοι αυγών bio

Υλικά για το σιρόπι

  • 70 γραμμ. Βούτυρο αγελαδινό, σε κομματάκια και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 60 ml νερό
  • 200 γραμμ. Ζάχαρη καστανή
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 180 ml ρούμι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα.
  2. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ μας το βούτυρο και τη ζάχαρη (σε μέτρια ταχύτητα), για 5 λεπτά-7 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
  4. Ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέτουμε πρώτα το μείγμα γιαουρτιού και ύστερα τα αυγά και τους κρόκους, ένα-ένα.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, χτυπώντας ίσα-ίσα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα.
  6. Κλείνουμε το μίξερ, ανακατεύουμε απαλά το μείγμα και το ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ειδική για κέικ.
  7. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 1 ώρα.
  8. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε όση ώρα χρειαστεί για να κρυώσει εντελώς.
  10. Στην καθαρή πλέον φόρμα κέικ, τοποθετούμε προσεκτικά το κρύο κέικ μέσα.
  11. Τρυπάμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο.
  12. Ύστερα από 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε το σιροπιασμένο με ρούμι κέικ σε μια πιατέλα.