Είναι μία υπέροχη συνταγή: εύκολη, γρήγορη και απίστευτα νόστιμη! Τα τυροπιτάκια αυτά είναι τέλειο ορεκτικό και συνοδευτικό του κυρίως φαγητού, αλλά και ένας καλός μεζές για το κρασί ή την μπύρα μας. Τη συνταγή έστειλε η κα Ελένη από τη Ναύπακτο. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές!
Υλικά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό των 250 γραμμ.
- 150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο (και κρύο)
- 180 γραμμ. παρθένο ελαιόλαδο
- 550-600 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα ψιλοτριμμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
- 2 πρέζες αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Κρόκος αυγού (χτυπημένος) για την επάλειψη (αυγό βιολογικό)
- Προαιρετικά, λίγο σουσάμι
Για τη γέμιση
• 250 γραμμ. φέτα σκληρή σε τρίμμα
• 200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• Πιπέρι
• 1 αυγό (βιολογικό)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια γαβάθα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε ελαφρώς.
- Σε μια άλλη γαβάθα, ρίχνουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη γραβιέρα, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και ανακατεύουμε ξανά με ένα κουτάλι μεγάλο ή για λίγο με το μίξερ χειρός σε χαμηλή σκάλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
- Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ ή με έναν πλάστη απλώνουμε και ανοίγουμε τα μπαλάκια.
- Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη πρέπει να είναι σαν μαλακή πλαστελίνη.
- Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια, χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και αλείφουμε με πινέλο τα τυροπιτάκια, αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγο σουσάμι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.