Είναι μία υπέροχη συνταγή: εύκολη, γρήγορη και απίστευτα νόστιμη! Τα τυροπιτάκια αυτά είναι τέλειο ορεκτικό και συνοδευτικό του κυρίως φαγητού, αλλά και ένας καλός μεζές για το κρασί ή την μπύρα μας. Τη συνταγή έστειλε η κα Ελένη από τη Ναύπακτο. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές!

Υλικά

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό των 250 γραμμ.
  • 150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο (και κρύο)
  • 180 γραμμ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 550-600 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα ψιλοτριμμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 2 πρέζες αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κρόκος αυγού (χτυπημένος) για την επάλειψη (αυγό βιολογικό)
  • Προαιρετικά, λίγο σουσάμι

Για τη γέμιση

• 250 γραμμ. φέτα σκληρή σε τρίμμα
• 200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• Πιπέρι
• 1 αυγό (βιολογικό)

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε σε μια γαβάθα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε ελαφρώς.
  2. Σε μια άλλη γαβάθα, ρίχνουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη γραβιέρα, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ και ανακατεύουμε ξανά με ένα κουτάλι μεγάλο ή για λίγο με το μίξερ χειρός σε χαμηλή σκάλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
  4. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ ή με έναν πλάστη απλώνουμε και ανοίγουμε τα μπαλάκια.
  5. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη πρέπει να είναι σαν μαλακή πλαστελίνη.
  6. Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια, χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και αλείφουμε με πινέλο τα τυροπιτάκια, αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγο σουσάμι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.