chef Κωνσταντίνος Κωβαίος μάς δίνει υπέροχη συνταγή για ταλιατέλες από δίκοκκο σιτάρι (Ζέα) με λαχανικά και σουσάμι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό, νόστιμο και υγιεινό πιάτο -τέλεια ιδέα και για την περίοδο της νηστείας.

Η Ζέα προέρχεται από τη λέξη Ζείδωρος (αυτός που δωρίζει ζωή) και σύμφωνα με αρχαία κείμενα κι ανασκαφές φέρεται να καλλιεργείται στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Αναφορές από τον Όμηρο μέχρι τον Γαληνό αναφέρουν το δίκοκκο σιτάρι σαν βασικό υλικό για το ψωμί, κάτι που κάνει τη Ζέα ένα αρχαίο σιτηρό που χάνεται στα βάθη της ιστορίας.


Υλικά

  • 250 γραμμ. ταλιατέλες από Zέα
  • 2 πιπεριές ό,τι χρώματος θέλουμε, κομμένες λεπτές λωρίδες
  • 1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε τούφες
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε λωρίδες
  • 1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
  • 8 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα
  • 4 μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 2 κ.σ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 ίνες ζαφορά
  • 100 ml ζωμό λαχανικών
  • Σουσάμι λευκό και μαύρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά για 5-6 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σουρώνουμε και κρυώνουμε καλά. Λαδώνουμε ελαφρώς.
  2. Σε μια ανοιχτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα υπόλοιπα λαχανικά για 3-4’ περίπου.
  3. Προσθέτουμε το σαφράν και το ζωμό και μαγειρεύουμε για 3-4’ σε μέτρια φωτιά.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε απαλά, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  5. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σουσάμι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

 

**Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Chef de Cuisine σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα και παράλληλα γράφει συνταγές για το site της ΕΡΤ και το rockyourlife.gr . Συνεργάζεται με την ομάδα της BeerBartender. Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Επίσης, είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των Olymp Taste Awards. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.


Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo από τη σειρά “Ηλιος”