ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Τα ντολμαδάκια με ρύζι, γνωστά ως γιαλαντζί (yalanci) -τούρκικη λέξη για το “ψεύτικος”- δεν περιέχουν κιμά (με τον κιμά αποτελούν την κανονική εκδοχή των ντολμάδων). Η κα. Ευωδία μαγειρεύει γιαλαντζί, τα οποία απογειώνει με μυρωδικά. Στείλτε μας και τις δικές σας συνταγές.

Υλικά: 

  • 7 κρεμμύδια
  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι Καρολίνα
  • 1 ποτήρι του νερού λάδι
  • ½ ποτήρι του νερού λεμόνι
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • Αλάτι-Πιπέρι
  • 250 γραμμ.  αμπελόφυλλα

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά να πιει το νερό του.
  • Προσθέτουμε το λάδι, τον άνηθο και τον δυόσμο, και τα τσιγαρίζουμε λίγο όλα μαζί.
  • Αφού τσιγαριστούν, προσθέτουμε το ρύζι, το λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Στραγγίζουμε το μίγμα από το λάδι (το οποίο κρατάμε).
  • Τα τυλίγουμε ένα ένα, τα τοποθετούμε στη κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο (στριμωχτά) σε στρώσεις, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το λάδι που κρατήσαμε, σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
  • Κλείνουμε την κατσαρόλα, ανάβουμε τη φωτιά και μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πιουν το νερό τους.