Το βασικό μυστικό της επιτυχίας είναι, και στην περίπτωση αυτή που ψήνουμε αρνάκι στον φούρνο, η πρώτη ύλη. Το αρνάκι μας πρέπει να είναι μικρό ζώο, το πολύ έως 8 κιλά. Από κει και πέρα δύο ακόμα μυστικά: μυρωδικά και αργό ψήσιμο. Χρόνια πολλά σε όλους! Καλό Πάσχα!
Μυστικά κατά την προετοιμασία
- Το αρνάκι δεν το πλένουμε ποτέ! Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε στο ταψί.
- Σε διάφορα σημεία του κρέατος (ενώ είναι στο ταψί) μπήγουμε σκελίδες σκόρδου. Καμιά δεκαριά είναι εντάξει.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε και αυτές στο ταψί μας.
- Περιχύνουμε το φαγητό μας με σος που έχουμε φτιάξει: 1 λεμόνι, 2 πορτοκάλια (ή το αντίστροφο), 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (μέτρια ή με μέλι). Τα έχουμε όλα αυτά χτυπήσει στο μπλέντερ με ελαιόλαδο . Μετά αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και δεντρολίβανο.
- Κάνουμε «μασάζ» στο κρέας και στις πατάτες ανακατεύοντας συνεχώς. Όπως είναι, μέσα στο ταψί. Τρίβουμε καλά το κρέας με το μείγμα των παραπάνω υλικών, και το αφήνουμε περίπου για 20-30 λεπτά ώστε να τραβήξει μυρωδιές και υγρασία.
Μυστικά για το σωστό ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Προτιμάμε το φαγητό μας να γίνει σε γάστρα. Αλλιώς σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα το ταψί μας για περίπου 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μελωμένο, ζουμερό κρέας.
- Ξεσκεπάζουμε προς το τέλος του ψησίματος (περίπου στο τελευταίο μισάωρο) για να ροδίσει το κρέας μας και να γίνει τραγανή η πέτσα του. Συνολική διάρκεια ψησίματος περίπου 2.5 με 3 ώρες στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Το κατσικάκι χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο από το αρνάκι.