Το βασικό μυστικό της επιτυχίας είναι, και στην περίπτωση αυτή που ψήνουμε αρνάκι στον φούρνο, η πρώτη ύλη. Το αρνάκι μας πρέπει να είναι μικρό ζώο, το πολύ έως 8 κιλά. Από κει και πέρα δύο ακόμα μυστικά: μυρωδικά και αργό ψήσιμο. Χρόνια πολλά σε όλους! Καλό Πάσχα!

Μυστικά κατά την προετοιμασία

  1. Το αρνάκι δεν το πλένουμε ποτέ! Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε στο ταψί.
  2. Σε διάφορα σημεία του κρέατος (ενώ είναι στο ταψί) μπήγουμε σκελίδες σκόρδου. Καμιά δεκαριά είναι εντάξει.
  3. Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε και αυτές στο ταψί μας.
  4. Περιχύνουμε το φαγητό μας με σος που έχουμε φτιάξει: 1 λεμόνι, 2 πορτοκάλια (ή το αντίστροφο), 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (μέτρια ή με μέλι). Τα έχουμε όλα αυτά χτυπήσει στο μπλέντερ με ελαιόλαδο . Μετά αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και δεντρολίβανο.
  5. Κάνουμε «μασάζ» στο κρέας και στις πατάτες ανακατεύοντας συνεχώς. Όπως είναι, μέσα στο ταψί. Τρίβουμε καλά το κρέας με το μείγμα των παραπάνω υλικών, και το αφήνουμε περίπου για 20-30 λεπτά ώστε να τραβήξει μυρωδιές και υγρασία.

Μυστικά για το σωστό ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Προτιμάμε το φαγητό μας να γίνει σε γάστρα. Αλλιώς σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα το ταψί μας για περίπου 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μελωμένο, ζουμερό κρέας.
  3. Ξεσκεπάζουμε προς το τέλος του ψησίματος (περίπου στο τελευταίο μισάωρο) για να ροδίσει το κρέας μας και να γίνει τραγανή η πέτσα του. Συνολική διάρκεια ψησίματος περίπου 2.5 με 3 ώρες στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  4. Το κατσικάκι χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο από το αρνάκι.