ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Η λαϊκή ρήση “Κάθε πράγμα στον καιρό του…” έχει διπλή σημασία στην ανθρώπινη διατροφή. Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη τους εποχή, καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.

Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα εποχιακά φρούτα και λαχανικά:

Πορτοκάλια

Αποτελεί το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (παρέχει το 116,2% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης). Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, άτομα που λαμβάνουν 500 mg βιταμίνης C την ημέρα, καίνε 39% περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης σε σχέση με άτομα με λιγότερη λήψη. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Κάρολ Τζόνστον, Ph.D., χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα μπορεί να εμποδίσουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος σε ενέργεια.

Γκρέιπφρουτ

Σύμφωνα με έρευνα, η συστηματική κατανάλωση του γκρέιπφρουτ ταυτόχρονα με ένα λιπαρό γεύμα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση κατά 1/5 των θερμίδων που θα λαμβάναμε από αυτό το φαγητό. Επιπλέον, τα άτομα που έτρωγαν ή έπιναν χυμό γκρέιπφρουτ μαζί με το φαγητό έπαιρναν 18% λιγότερο βάρος. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο αυξημένο περιεχόμενο του γκρέιπφρουτ σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία συνδέονται με την σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και κατ’ επέκταση τη μείωση της όρεξης και της αποθήκευσης του διατροφικού λίπους.

Ρόδι

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, με σχετικά χαμηλές θερμίδες. Περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται: τανίνες, ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ. Αυτές οι ουσίες του προσδίδουν μια πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Έχει, λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών ουσιών, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Συμβάλει και στην καρδιαγγειακή προστασία αφού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Πρόσφατες μελέτες το συνδέουν με πρόληψη συγκεκριμένων μορφών, όπως του προστάτη. Μισό φλιτζάνι χυμού ροδιού ή καρπών αποδίδει 73 θερμίδες και περίπου 3 γραμμάρια ινών.

Μήλο

Ένα μήλο την ημέρα, βοηθάει σίγουρα να κάνεις πέρα τον γιατρό. Γιατί το μήλο είναι καλή πηγή φυτικών ινών ίνες (3-5 γραμμ., κυρίως με τη φλούδα) και πηκτίνης, στοιχείο που το καθιστά χορταστικό. Είναι επίσης, πηγή βιταμινών όπως Α & C και άλλων αντιοξειδωτικών (κυρίως φλαβονοειδή) ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού του προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία. Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 γραμμάρια (τεμάχιο), με υψηλό ποσοστό νερού, που φτάνει το 84%.

Λάχανο

Το λάχανο ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών και αποτελεί ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό, αφού αρκετές φορές έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει ή κάνει κατακράτηση. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται αρκετά μακριά αν αναλογιστούμε την θρεπτική του αξία. Ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει περίπου 33 θερμίδες, δηλαδή μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το λάχανο παχαίνει. Το λάχανο είναι πολύ θρεπτικό, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση του λίπους.

Μπρόκολο

Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών και αποτελεί πηγή βιαμινών Α, Ε και C, καθώς και ασβεστίου. Είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό, με πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία σχετίζονται με πρόληψη και θεραπευτική επίδραση στην υγεία μας. Έχει αποδεδειγμένη αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, συμβάλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τα 100 γραμμάρια μπρόκολου αποδίδουν μόλις 35 θερμίδες, με 3 γραμμάρια ινών και αρκετή βιταμίνη C.


**Με την συνεργασία του  Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής