ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ

Το σώμα μας λειτουργεί όπως μια μηχανή. Όσο καλύτερα τρώμε, τόσο καλύτερα λειτουργεί και ο οργανισμός μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας της φυσικής μας κατάστασης. Βασικός κανόνας; Τρώμε με μέτρο!

Τρώμε απ’ όλα, αλλά με …μέτρο!

Από το πιάτο μας δεν πρέπει να λείπει τίποτα. Η ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίσουμε το σύνολο των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, δεν κάνουμε κατάχρηση αυτής της συμβουλής και προσέχουμε τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε.

Υδατάνθρακες ενάντια σε προβλήματα υγείας

Είναι απαραίτητο καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το μαύρο ψωμί ή σικάλεως ή πολύσπορο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αναποφλοίωτο ρύζι και τα σκούρα μακαρόνια. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιγότερους σύνθετους υδατάνθρακες και περισσότερες φυτικές ίνες που βοηθούν για παράδειγμα όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Λαδερά φαγητά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας

Σε κάθε γεύμα μας επιβάλλεται να καταναλώνουμε χόρτα και λαχανικά. Το σπανάκι, το μπρόκολο, η πράσινη και η κόκκινη πιπεριά, ο μαϊντανός, οι ντομάτες, τα καρότα και τα κοκκινογούλια είναι από τις καλύτερες πηγές θρεπτικών ουσιών ενώ παράλληλα λειτουργούν ως ασπίδα κατά του καρκίνου. Δεν πρέπει να μένουμε όμως εκεί. Καλό είναι να τρώμε 4-5 φορές την εβδομάδα λαχανικά που γίνονται νοστιμότατα λαδερά φαγητά. Οι μπάμιες, τα φασολάκια, τα γεμιστά, το σπανακόρυζο, ο αρακάς, το μπριάμ και τα όσπρια συνδυάζουν με το ελαιόλαδο θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Προσοχή στο λίπος!

Δεν χρειάζεται να θέλουμε να αδυνατίσουμε για να ακολουθήσουμε αυτή τη συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε το βούτυρο, τα λουκάνικα, τα γλυκά, τα χάμπουργκερ και γενικότερα και τα λεγόμενα “trans” λιπαρά που προέρχονται από επεξεργασία των φυτικών ελαίων και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.  Αντιθέτως, πρέπει να τρώμε 3-4 φορές την εβδομάδα ψάρι, θαλασσινά ή τόνο που περιέχουν ω-3.
Το γάλα μας πρέπει να είναι άπαχο (αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο), ενώ πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στη 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ένα καλό πρωινό μας “κρατάει” δυνατούς

Το πρωινό μας δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ένα χορταστικό γεύμα που μπορεί να μας χορτάσει για αρκετές ώρες και παράλληλα να μας δώσει ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ημέρας.  Αν παρόλ’ αυτά είμαστε τις τελευταίας στιγμής και δεν προλάβουμε να φάμε πρωινό, μπορούμε να πάρουμε στο γραφείο ένα σάντουιτς, ένα τοστ, μια μπάρα δημητριακών ή 2 φέτες ψωμί με τυρί. Σημασία είναι να μην μένουμε νηστικοί όλη τη μέρα και να προσπαθούμε να χορτάσουμε την πείνα μας με ένα γεύμα το βράδυ, το οποίο μας επιβαρύνει επιγαστρικά αλλά και σε επίπεδο σωματικού βάρους.

Τα “ΝΑΙ” και τα “ΟΧΙ” της υγιεινής ζωής

ΝΑΙ

  • Τρώμε πολλά και μικρά γεύματα (3-4 την ημέρα).
  • Πίνουμε πολύ νερό (6-8 ποτήρια την ημέρα). Αποτοξινώνει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
  • Βάζουμε ξύδι και λεμόνι στα φαγητά μας και πίνουμε 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα.
  • Όταν νιώθουμε την ανάγκη να φάμε γλυκό, τρώμε μαύρη σοκολάτα ή γλυκό κουταλιού ή ταχίνι με μέλι.
  • Πάμε στο γυμναστήριο, ή αθλούμαστε μόνοι μας.

ΟΧΙ

  • Αποφεύγουμε την σοκολάτα γάλακτος, τα γλυκά ταψιού, τις πάστες, τα κέικ, τα σύνθετα γλυκίσματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά, σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή σε βούτυρο.
  • Λέμε όχι στο πολύ αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Δεν επιχειρούμε να ακολουθήσουμε δίαιτες express, που βλάπτουν τον οργανισμό μας.
  • Δεν ξεχνάμε γεύματα.

Οι συνήθειες που πρέπει να γίνουν λατρεία

  1. Τρεις ώρες μετά τα δύο κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό-μεσημεριανό) τρώμε ένα μικρό σνακ: ή ένα φρούτο, ή έναν φυσικό φρεσκοστυμμένο χυμό, ή ένα γιαούρτι, ή μία χούφτα δημητριακά ολικής αλέσεως, ή μία φέτα ψωμί του τοστ με μία φέτα γαλοπούλα.
  2. Έχουμε αφήσει άδειο το στομάχι μας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε το βράδυ.
  3. Στο μαγείρεμα ρίχνουμε ωμό ελαιόλαδο με το κλείσιμο της εστίας, αποφεύγοντας έτσι να πάρει βράση το λάδι, οπότε και δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του.
  4. Αν μετά το φαγητό ακόμα νομίζουμε ότι πεινάμε, πλένουμε τα δόντια μας και μασάμε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Η αλλαγή γεύσεως στο στόμα, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το αίσθημα της πείνας, που συνήθως είναι θέμα μόνο του μυαλού μας.
  5. Μασάμε καλά το φαγητό μας, και κατά την διάρκεια του γεύματος δεν πίνουμε νερό. Νερό πίνουμε 20 λεπτά μετά το τέλος του φαγητού.