Είναι μια κλασική χορτόπιτα που έχει, όμως, ένα μυστικό: τα χόρτα αφού τα καθαρίσουμε δεν τα «στύβουμε» αλλά τα αφήνουμε σε σουρωτήρι με πετσέτα στο ψυγείο για 4 ώρες ώστε να φύγει η υγρασία. Τη συνταγή έστειλε ο Γιώργος Παπασταμόπουλος. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- • 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
- 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια
- 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
- 300 γραμμ. φέτα (σε χοντρό τρίμμα)
- 2 κ.σ. αλάτι
- 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στραγγίζουμε όπως είπαμε πιο πάνω τα χόρτα και τα μυρωδικά.
- Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα.
- Προσθέτουμε τη φέτα και το πιπέρι.
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί, στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας αφού τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο καθένα χωριστά. Κάτω βάζουμε 6 φύλλα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.
- Χαράζουμε τη χορτόπιτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα.
Υπέροχη πρόταση και για το γιορτινό τραπέζι σας!