Είναι μια κλασική χορτόπιτα που έχει, όμως, ένα μυστικό: τα χόρτα αφού τα καθαρίσουμε δεν τα «στύβουμε» αλλά τα αφήνουμε σε σουρωτήρι με πετσέτα στο ψυγείο για 4 ώρες ώστε να φύγει η υγρασία. Τη συνταγή έστειλε ο Γιώργος Παπασταμόπουλος. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • • 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
  • 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες και μυρώνια
  • 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
  • 300 γραμμ. φέτα (σε χοντρό τρίμμα)
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στραγγίζουμε όπως είπαμε πιο πάνω τα χόρτα και τα μυρωδικά.
  2. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα.
  3. Προσθέτουμε τη φέτα και το πιπέρι.
  4. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί, στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας αφού τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο καθένα χωριστά. Κάτω βάζουμε 6 φύλλα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
  6. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.
  7. Χαράζουμε τη χορτόπιτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
  8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα.

Υπέροχη πρόταση και για το γιορτινό τραπέζι σας!