Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού

“Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδάκι, τα απογεύματα στον κήπο, με της γιαγιάς τα γλυκά του κουταλιού… Απλώς θεϊκά! Την ευχαριστώ που μου έδωσε τις συνταγές της για αυτά τα γλυκάκια”. Το σημείωμα μάς το έστειλε η Στέλλα από το Ναύπλιο, μαζί με τη συνταγή. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά για 2 κιλά κυδώνια

  • 2 κιλά ώριμα και γερά κυδώνια
  • λίγος χυμός λεμονιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300 γραμμ. νερό
  • ξυλάκι κανέλας
  • μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε.
  • Τα ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες και καρότα, ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζουμε με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει η σάρκα.
  • Τα κόβουμε πρώτα στα οκτώ και αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους.
  • Μαζεύουμε τα κουκούτσια, τα καθαρίζουμε από υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι, το οποίο δένουμε με μια κλωστούλα.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και μετά κόβουμε κάθε φέτα σε μικρά, λεπτά μπαστουνάκια.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Μαγειρεύουμε για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Μόλις περάσει ο χρόνος βρασίματος, βάζουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα λευκό, καθαρό πιατάκι του καφέ. Το βάζουμε για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάμε ένα κουτάλι από μέσα: αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Αν το δρομάκι κλείνει γρήγορα, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και μοιράζουμε αμέσως το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια, βάζοντας στο καθένα από 1 – 2 φύλλα αρμπαρόριζας.

σ.σ.: Τα κουκούτσια του κυδωνιού (και του μήλου) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης, ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη.


Τραπέζι στρωμένο με Libo χάρτινο τραπεζομάντηλο “Ελιά”.