Παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα Κιχί με τυρί

Η πίτα Κιχί είναι παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και ευχαριστούμε τη φίλη μας Τζένη Τσανακτσίδου, από το Δρέπανο Κοζάνης, που μας την έστειλε. Δοκιμάστε να την φτιάξετε. Θα δώσει ενδιαφέρον στο τραπέζι σας.

Συνταγή για Κοζανίτικη Πίτα Κιχί με τυρί

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για πίτες
  • Ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 600 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • Βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Βάζουμε στη λεκάνη τα 800 γρ. από το αλεύρι, ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 2 νεροπότηρα χλιαρό νερό. Τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας και τα υπόλοιπα 200 γραμμάρια αλεύρι σιγά-σιγά.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.
  3. Στην συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, την κόβουμε σε 4 κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. Ανοίγουμε λεπτά φύλλα, τα οποία λαδώνουμε.

Για τη γέμιση:

  1. Ανακατεύουμε την τριμμένη φέτα με τα αυγά.
  2. Τοποθετούμε τη γέμιση στην άκρη του κάθε φύλλου, το γυρνάμε 3 φορές και κόβουμε το υπόλοιπο. Το στριφογυρνάμε, να γίνει κύκλος και το τοποθετούμε στο ταψί.

Αφότου ολοκληρώσουμε τη διαδικασία:

  1. Ρίχνουμε από πάνω, μπόλικο βούτυρο λιωμένο.
  2. Ψήνουμε στο “πάνω-κάτω” του φούρνου, στους 180o C για 1 ώρα.

Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.