Ποιός είπε ότι ένα απλό, λιτό, νηστίσιμο λαδερό φαγητό δεν μπορεί να είναι και πολύ νόστιμο; Το λαχανόρυζο είναι ένα υγιεινό φαγητό με απίστευτη νοστιμιά. Τη συνταγή μάς έστειλε η φίλη μας Δέσποινα Μαθιάκη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο, χοντροκομμένο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 150 γραμμ. ελαιόλαδο
  • 1,5 ποτήρι χυμός από ντομάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Πάπρικα γλυκιά (ή, αν προτιμάτε, καυτερή)
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα κρεμμύδια και το πράσο.
  2. Μόλις ροδίσει, ρίχνουμε και τα καρότα.
  3. Μόλις ροδίσουν κι αυτά, ρίχνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα της ντομάτας, τη ζάχαρη και το πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν έτσι 5 λεπτά περίπου. Μετά προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε.
  6. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει αρκετά το λάχανο (όχι όμως εντελώς). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε βραστό νερό κατά το μαγείρεμα.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά και μετά κλείνουμε τη φωτιά.
  8. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά.
  9. Σερβίρουμε ρίχνοντας πάνω στο λαχανόρυζο λίγη πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή) και λίγο ακόμα φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό.