Μαγειρέψτε σε χύτρα και μην βάζετε ζεστό φαγητό σε πλαστικά δοχεία - Συμβουλές ειδικών

Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, διατηρήστε ερμητικά κλειστά όλα τα προϊόντα στο ψυγείο και μην βάζετε ζεστό φαγητό σε πλαστικά δοχεία, συμβουλεύουν τους καταναλωτές οι χημικοί τροφίμων.


Πρακτικές συμβουλές για τα τρόφιμα μας δίνει ο τεχνολόγος τροφίμων, καθηγητής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο “Αλεξάνδρειο” ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Κυρανάς, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα με θέμα “Το περιβάλλον και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία και τον άνθρωπο”, που συνδιοργάνωσαν στις 13 Μαΐου 2015 ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα:

  • Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν την αγορά επεξεργασμένων τροφίμων και αυτών που έχουν πρόσθετα, όπως χρωστικές, αρώματα και σταθεροποιητές.
  • Επιβάλλεται να διαβάζουν τις ετικέτες για να γνωρίζουν τι περιέχει το προϊόν που αγοράζουν” ανέφερε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στο μαγείρεμα, συνέστησε:

  • τη χρήση χύτρας ταχύτητας γιατί σημειώνονται λιγότερες απώλειες σε ευαίσθητα ανόργανα συστατικά και βιταμίνες, σε αντίθεση με μια ανοιχτή κατσαρόλα.

Για τη συντήρηση των τροφίμων, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες τροφίμων:

  • Είναι απαραίτητη η αεροστεγής προφύλαξή τους και το πλύσιμο των αβγών, όταν είναι λερωμένα.
  • Δεν συναποθηκεύουμε τρόφιμα με διαφορετική μικροβιακή χλωρίδα, όπως μια κότα με μαρούλια. Τα λαχανικά θα πρέπει να βρίσκονται στα κλειστά συρτάρια του ψυγείου και η κότα να είναι καλυμμένη.
  • Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να μπαίνουν σε σκεύη που κλείνουν ερμητικά και όχι όταν είναι ακόμα ζεστά, γιατί τα συστατικά από τις πλαστικές συσκευασίες, περνούν στα τρόφιμα.

Οι καταναλωτές είναι σωστό να καθαρίζουν με λευκό ξύδι το ψυγείο τους, μία φορά την εβδομάδα ώστε να διαφυλάσσεται η σωστή υγιεινή.