Θεωρείται η βασίλισσα των μαρμελάδων. Το βερίκοκο έχει εκπληκτικό άρωμα το οποίο δίνει και στη μαρμελάδα του. Γι’ αυτό και την αγαπούν πολύ και τα παιδιά και οι μεγάλοι. Τη συνταγή έστειλε η Μαριαλένα Παπίου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 κιλά βερίκοκα ώριμα (ζυγίζουμε την καθαρή σάρκα τους, χωρίς τα κουκούτσια δηλαδή)
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε όλο το βράδυ να βγάλουν τα φρούτα τον χυμό τους και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Την επόμενη ημέρα, βάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα  πρέπει να μείνει πολύ ζουμερό.
  4. Περνάμε το μείγμα στο μπλέντερ ή πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (μέσα στην κατσαρόλα).
  5. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε μέτρια φωτιά, για περίπου 35 λεπτά. Όση ώρα η μαρμελάδα σιγοβράζει, εμείς ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Αν κολλήσει η μαρμελάδα, πικρίζει και καίγεται.
  6. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  7. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν το μείγμα είναι αρκετά πυκνό.
  8. Τη μοιράζουμε καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε (καλύτερα) στο ψυγείο.