Τα δύο αυτά αλείμματα σερβίρονται με μικρούς ντάκους, παξιμαδάκια, φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, ψημένες πιτούλες κ.ά. Συνοδεύουν το ούζο μας, το κρασί ή τη μπύρα μας. Τις συνταγές έστειλε ο Κρέων Ιωαννίδης. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Για την κοπανιστή 

Υλικά

  • 1½ φλιτζάνι τυρί κοπανιστή
  • 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης (στραγγισμένες)
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ή γαλοτύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος ή λίγος δυόσμος ή λίγα φύλλα βασιλικού (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μπλέντερ την κοπανιστή, τις πιπεριές, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο μέχρι να πολτοποιηθούν, να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα.
  2. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, εναλλακτικά με λίγο δυόσμο ή λίγα φύλλα βασιλικού.

Για τη μελιτζανοσαλάτα 

Υλικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά,, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο (τριμμένο)
  • 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Ανακατεύουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας με τα κυβάκια των πιπεριών και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε τα υλικά όλα μέχρι να καλυφθούν με το ελαιόλαδο
  3. Σκορπάμε τα κυβάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το θυμάρι, τον τριμμένο κόλιανδρο, το ξίδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Σερβίρουμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα θυμάρι.