Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται οι γιορτές από τα μελομακάρονα

Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται οι γιορτές από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα μελομακάρονα. Τα βρίσκουμε παντού, αλλά έχει άλλη ομορφιά όταν τα φτιάξουμε. Και μόνο το άρωμά τους που θα υπάρχει για μέρες μέσα στο σπίτι, μας κάνει όλους να νιώθουμε καλύτερα. Η “Ντατά” μάς έστειλε τη συνταγή της και θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ ευκολότερο να τα φτιάξετε απ’ ό,τι νομίζατε.

Συνταγή για Μελομακάρονα

Υλικά

Για τα μελομακάρονα:

  • 2 φλ. λάδι ελαφρύ
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • Γαρύφαλλο στη μύτη του κουταλιού
  • 1 φλ. σόδα αναψυκτικό
  • 3 κ.γ. (κοφτές) μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μέλι
  • Καρύδια τριμμένα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 3-4 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να έχει χρόνο να κρυώσει. Για το σιρόπι:

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός του μελιού. Μόλις το μίγμα αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε ακόμα 5′ και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Όταν γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:

  1. Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη όλα τα υγρά υλικά πρώτα και μετά ρίχνουμε μέσα τα στερεά. Δεν θέλουν πολύ ζύμωμα, ίσα-ίσα για να ενωθούν τα υλικά. Θέλουμε η ζύμη να μην είναι σφιχτή.
  2. Πλάθουμε το πρώτο ταψί και ψήνουμε στον αέρα στους 200o C για 20′, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Μόλις ψηθούν, βάζουμε το δεύτερο ταψί να ψήνεται και ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι. Θέλουν 1′ περίπου.
  4. Τα βγάζουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι και να κρυώσουν.
  5. Ρίχνουμε από πάνω μέλι και καρύδια.

Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.