Να περιορίσει την πίεση που ασκείται στα παιδιά από την προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων επιχειρεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του δικτύου είναι η προστασία της υγείας και της ευημερίας των παιδιών.
Περιορισμούς στην προώθηση (marketing) των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών σε παιδιά επιχειρεί να βάλει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης, το οποίο αποτελείται από 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.
Κοινός άμεσο στόχο έχουν την εξεύρεση τρόπων για τον περιορισμό της πίεσης που ασκείται στα παιδιά από την προώθηση προϊόντων υψηλής συγκέντρωσης σε αλάτι, υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος του δικτύου είναι η προστασία της υγείας και της ευημερίας των παιδιών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να μειωθεί η έκταση των επιπτώσεων από την κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών από τα παιδιά.
Η αύξηση των επιπέδων της παιδικής παχυσαρκίας και της συχνότητας των χρόνιων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ευρείας βάσης προσπάθειες πρόληψης. Ένα σημαντικό μέτρο είναι ο περιορισμός της πίεσης που ασκείται προς τα παιδιά, ιδίως με την προώθηση των τροφίμων και ποτών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά.
Τα τρόφιμα που προωθούνται, είτε μέσω διαφήμισης, είτε άλλων μορφών προώθησης, είναι συχνά μη συμβατά με τις αρχές δημόσιας υγείας και έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες προσπάθειες προώθησης επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών.
Το δίκτυο ιδρύθηκε το 2008. Οι χώρες-μέλη του έχουν συναντηθεί 10 φορές μέχρι σήμερα, με στόχο να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να διατυπώνουν νέες πρωτοβουλίες δράσης. Στη φετινή συνάντηση που έγινε στις 15 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα υπό το συντονισμό της επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής και Υγείας του ΠΟΥ στην Αθήνα, καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση των εν εξελίξει δραστηριοτήτων μάρκετινγκ και την αξιολόγηση των μέτρων πολιτικής για τον περιορισμό της προώθησης ανθυγιεινών τροφίμων.