Γλυκιά και νηστίσιμη συνταγή για ελαφριά και λαχταριστή μηλόπιτα! Όλο το μυστικό είναι στο πώς παρασκευάζουμε τη ζύμη: την τρίβουμε, δεν την απλώνουμε. Τη συνταγή έστειλε η Κυριακή Γώγου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 250 γραμμ. φυτικό
- 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
- 2 βανίλιες ή το ξίσμα από μισό ξυλάκι βανίλιας
- 1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ μήλο
- Μια πρέσα αλάτι
Για τη γέμιση
- 5 μήλα κομμένα σε κύβους
- 1 φλιτζάνι καρύδια
- 1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
- 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα (φλούδα και κουκουτσάκια, κοτσανάκια και σκληρά σημεία) και τα ψήνουμε για λίγο με τη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες.
- Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας μαζί όλα τα παραπάνω υλικά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ίδιες μπάλες τις οποίες τις βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη μας και την τρίβουμε περνώντας την από τον χοντρό τρίφτη της ξύστρας μας.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω σε μια ταρτέρια (ή στρογγυλό ταψί -μέτριο). Τα συνήθη μεγέθη που έχουν τα ταψιά τάρτας, είναι των 22,5 και 25 εκ.
- Βάζουμε στη μέση το μείγμα του μήλου και ξύνουμε το άλλο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο πάνω από το μήλο.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, έως να ροδίσει η μηλόπιτά μας.