Γλυκιά και νηστίσιμη συνταγή για ελαφριά και λαχταριστή μηλόπιτα! Όλο το μυστικό είναι στο πώς παρασκευάζουμε τη ζύμη: την τρίβουμε, δεν την απλώνουμε. Τη συνταγή έστειλε η Κυριακή Γώγου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 250 γραμμ. φυτικό
  • 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο  του
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
  • 2 βανίλιες ή το ξίσμα από μισό ξυλάκι βανίλιας
  • 1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ μήλο
  • Μια πρέσα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 5 μήλα κομμένα σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα μήλα (φλούδα και κουκουτσάκια, κοτσανάκια και σκληρά σημεία) και τα ψήνουμε για λίγο με τη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες.
  • Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας μαζί όλα τα παραπάνω υλικά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ίδιες μπάλες τις οποίες τις βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη μας και την τρίβουμε περνώντας την από τον χοντρό τρίφτη της ξύστρας μας.
  • Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω σε μια ταρτέρια (ή στρογγυλό ταψί -μέτριο). Τα συνήθη μεγέθη που έχουν τα ταψιά τάρτας, είναι των 22,5 και 25 εκ.
  • Βάζουμε στη μέση το μείγμα του μήλου και ξύνουμε το άλλο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο πάνω από το μήλο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, έως να ροδίσει η μηλόπιτά μας.