Μουστοκούλουρα, με πετιμέζι αντί μούστου

Τα μουστοκούλουρα τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές το φθινόπωρο, επειδή έβρισκαν μούστο μετά το πάτημα των σταφυλιών. Η Βάσια Μπάρκα μάς έστειλε μια συνταγή για να τα φτιάχνουμε με πετιμέζι, που το βρίσκουμε όλο το χρόνο.

Στην ελληνική Wikipedia διαβάζουμε ότι το πετιμέζι βοηθάει στην καταπολέμηση του πονόλαιμου και έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Δεν χρειάζεται συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Συνταγή για Μουστοκούλουρα

Υλικά

  • 1 ½ ποτήρι πετιμέζι
  • 1 ποτήρι λάδι
  • ½ ποτήρι πορτοκάλι στυμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 8 φλ. αλεύρι

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα.
  2. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώνοντας.
  3. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε.
  4. Σε αντικολλητικό χαρτί, τα ψήνουμε στους 180o C για 15-20 λεπτά.

Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.