Όταν η Μαρία Κωστή μάς έστειλε τη συνταγή της για μπακαλιαρόπιτα εκπλαγήκαμε, δεν την είχαμε ξανακούσει. Λοιπόν, τη φτιάξαμε και είδαμε ότι είναι εξαιρετική! Σας την προτείνουμε και θα βαρεθείτε να δίνετε τη συνταγή.
Συνταγή για Μπακαλιαρόπιτα
Υλικά
- 1 φιλέτο μπακαλιάρο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 πορτοκαλόφλουδα
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 3 ντομάτες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- ½ ποτήρι κρασί
- Κανέλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μάραθο
- Μαϊντανό
- Σουσάμι
Για το φύλλο:
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 ποτήρι ξύδι
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε και το μπακαλιάρο, ψιλοκομμένο.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, την πορτοκαλόφλουδα, λίγη κανέλα, μαϊντανό και μάραθο ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
- Όταν βράσει ο μπακαλιάρος και αφότου σωθεί και το νερό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και την αφήνουμε.
- Ετοιμάζουμε το φύλλο ζυμώνοντας όλα τα υλικά, το αλεύρι, το λάδι, το χλιαρό νερό με το ξύδι και το αλάτι, ώστε να κάνουμε μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι και παίρνοντας το ένα μέρος, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο για τη βάση του ταψιού. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο του ταψιού. Σκεπάζουμε την πίτα μας με το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν γύρω-γύρω στο ταψί.
- Χαράζουμε την πίτα μας από πάνω με μαχαίρι και την αλείφουμε με λάδι και λίγο νερό.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.
-
Στη φωτογραφία, το τραπέζι είναι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo “Θάλασσα”.
-
Το ξέρατε; Τα χάρτινα τραπεζομάντηλα είναι πρακτικά και στο σπίτι.