Φτιάχνουμε πίτες με νηστίσιμη ζύμη, την οποία ανοίγουμε με το χέρι -χωρίς πλάστη. Είναι πανεύκολη η παρασκευή της και το αποτέλεσμα ιδιαίτερα γευστικό. Αυτοσχεδιάστε στη γέμιση και απολαύστε μία πεντανόστιμη πίτα. Τη συνταγή έστειλε η Μαριάννα Σκαλώνη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας (30ml) ρακή
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 430-450 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και το αλάτι σε ένα μπολ  και προσθέτουμε το αλεύρι.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι αφράτο.
  3. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  5. Σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί απλώνουμε με το χέρι μας το πιο μεγάλο ζυμάρι.
  6. Τοποθετούμε τη γέμισή μας (π.χ. σπανάκια, χόρτα, τσουκνίδες κ.λπ.)
  7. Κλείνουμε την πίτα με το άλλο ζυμάρι μας.
  8. Ραντίζουμε με λίγο νερό πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο.
  9. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνου για 45-55 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.

**Χρησιμοποιούμε τη ζύμη για πίτες φούρνου (ή και πιτάκια. Απλώς για τα πιτάκια χρησιμοποιούμε 50ο γραμμ. αλεύρι ώστε η ζύμη να γίνει λίγο πιο σκληρή)

***Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκιά γέμιση, προσθέτοντας 2-3 κουταλιές ζάχαρη και μισό κουταλάκι ξύσματος από κάποιο εσπεριδοειδές.