Ο στιγμιαίος καφές, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, αποφεύγεται από πολλούς επειδή έχει συνδεθεί με γαστρικά και γαστρεντερικά προβλήματα και ενοχλήσεις. Eπιστημονική έρευνα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας το διαψεύδει κατηγορηματικά!
Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα. Παρόλο που για δεκαετίες λατρεύτηκε, κατηγορήθηκε ότι προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και ταχυκαρδίες λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων της μεγάλης ποσότητας καφεΐνης που περιέχει.
Ωστόσο, ο στιγμιαίος καφές έχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. φίλτρου), σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
Η έρευνα στην οποία πήραν μέρος 40 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 20-55 ετών, έδειξε ότι ο στιγμιαίος καφές δεν συνδέεται με γαστρικές ενοχλήσεις.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν με τυχαία σειρά τέσσερα ροφήματα καφέ (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg) και όγκο (200ml).
Τα ευρήματα της έρευνας κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα, αποδεικνύοντας έτσι ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.
Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια καθημερινά μέχρι και 3 κούπες ή ποτήρια στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.