Η αλήθεια είναι ότι τα λαχανικά με αυτόν τον τρόπο τρώγονται πιο εύκολα από τα παιδιά. Αλλά αρέσουν και σε εμάς πολύ! Αφήστε που με λίγα λαχανικά έχεις ένα χορταστικό φαγητό. Τη συνταγή μάς έδωσε η Ποτούλα Λούλου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Yλικά 

  • 2 μελιτζάνες, σε μεγάλες φέτες
  • 2 κολοκυθάκια, σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα μεγάλη σε μεγάλες ροδέλες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Προαιρετικά:  λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού

Για την μπεσαμέλ

  • 90 γραμμάρια βούτυρο
  • 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 375 ml γάλα ζεστό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 30 γραμμάρια + 30 γραμμάρια γραβιέρα γλυκιά (Κρήτης π.χ.) τριμμένη
  • 2 πατάτες βρασμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση 

  1. Σε σουρωτήρι βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τα κολοκυθάκια, ανακατεύω με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίζουν τα υγρά τους για περίπου 3/4 ή 1 ώρα.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου για να σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και την ντομάτα.
  4. Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας για 2 λεπτά να καβουρδιστεί το αλεύρι και σταδιακά ενσωματώνουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά.
  5. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  6. Προσθέτουμε τα 30 γραμμάρια τριμμένης γραβιέρας, ανακατεύοντάς τα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  7. Στο πυρέξ τοποθετούμε τις βρασμένες πατάτες σε κομμάτια, τα λαχανικά και την μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την μέχρι να τα καλύψει από πάνω.
  8. Πασπαλίζουμε με τα άλλα έξτρα 30 γραμμάρια τριμμένης γραβιέρας, την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά της ώρας.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να κόψουμε το φαγητό σε κομμάτια χωρίς να μας διαλυθεί.
  10. Μπορούμε να στολίσουμε με λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (το άρωμά του ταιριάζει απόλυτα με τα αρώματα του φαγητού!)