Ποια είναι η θρεπτική αξία των θαλασσινών; Ανεβάζουν όντως τη χοληστερίνη; Είναι μύθος ή αλήθεια το ότι είναι αφροδισιακά; Είναι παχυντικά; Και κάθε πότε μπορούμε να τα καταναλώνουμε; Όλες οι απαντήσεις από τους ειδικούς στο… πιάτο σας!

  1. Τα θαλασσινά έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, περιέχουν γενναίες ποσότητες βιταμινών (Α, Β, D), ιχνοστοιχείων και μετάλλων (ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, ιώδιο, σελήνιο κ.ά.), ενώ η περιεκτικότητά τους σε λίπη είναι χαμηλή και σε υδατάνθρακες ελάχιστη ή μηδενική. Όσο για την ποσότητα χοληστερίνης τους, κάποια έχουν σχετικά υψηλή (στρείδια, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες) και κάποια πολύ χαμηλή (μύδια, καβούρια, χταπόδι).
  2. Δεν εμπεριέχουν Ω3 λιπαρά όπως τα ψάρια (μπακαλιάρος, σαρδέλες κ.ά).
  3. Τα θαλασσινά είναι άριστες πηγές πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμίνης Β12, υποκαθιστούν άριστα το κρέας.
  4. Τα θαλασσινά που έχουν αλιευθεί σε μακρινούς ωκεανούς μπορεί να εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, νικέλιο, αρσενικό, κάδμιο κ.ά.), εξαιτίας της ρύπανσης των θαλασσών αυτών από τα βιομηχανικά απόβλητα.
  5. Δεν είναι παχυντικά! Τα βρασμένα ή ψημένα θαλασσινά έχουν σχετικά λίγες θερμίδες, λιγότερες από 150 θερμίδες. Όταν βέβαια τηγανίζονται ή βράζουν σε σάλτσα, οι θερμίδες υπερβαίνουν τις 500 ανά μερίδα
  6.  Παρότι τα θαλασσινά περιέχουν αρκετή χοληστερίνη, δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη, λένε οι ειδικοί.
  7. Οι υπερτασικοί καλό είναι να αποφεύγουν το χταπόδι γιατί εμπεριέχει περισσότερο νάτριο και είναι πιο δύσπεπτο. Το τηγάνισμα, ιδίως με κακής ποιότητας λάδια, καθιστά τα θαλασσινά πιο «βαριά» και λιγότερο υγιεινά, αυξάνει τη θερμιδική τους αξία και παρέχει στον οργανισμό επιπλέον λίπη και αλάτι.
  8. Βελτιώνουν την πνευματική απόδοση.  Τα θαλασσινά διατηρούν υψηλή την πνευματική απόδοση και σε ορισμένες περιπτώσεις τη βελτιώνουν αισθητά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρέχουν στον εγκέφαλο μεγάλες ποσότητες τυροσίνης, που αυξάνει την εγρήγορση και την πνευματική διαύγεια.
  9. Και ναι, είναι όντως αφροδισιακά! Γιατί είναι πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την καλή αιμάτωση και τη διαστολή των γεννητικών οργάνων, την ενδογενή παραγωγή νευροδιαβιβαστών και τη σύνθεση διαφόρων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, η έλλειψη των οποίων συσχετίζεται με στυτικές δυσλειτουργίες και μειωμένη ερωτική διάθεση.

 tips

  • Απολαμβάνουμε τα θαλασσινά 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα προτιμάμε βραστά ή ψητά, στον φούρνο ή στη σχάρα.
  • Προτιμάμε τα νωπά θαλασσινά (αρκεί να εμπιστευόμαστε τον ιχθυοπώλη μας και να ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε). Αν δεν είμαστε 100% σίγουροι, επιλέγουμε κατεψυγμένα και επώνυμα συσκευασμένα.
  •  Τα μόνα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά, εφόσον υπάρχει η σχετική ιατρική σύσταση, είναι όσα πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ηπατίτιδα, αιμοχρωμάτωση, υπερθυρεοειδισμό, χαμηλή γαστρική οξύτητα ή πολύ υψηλό ουρικό οξύ ή έχουν διαπιστωμένες αλλεργίες σε αυτά.