Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

Το γάλα, τρόφιμο με μοναδική υψηλή διατροφική αξία, κατέχει ιδιαίτερο ρόλο σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, θεμελιώνοντας τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και βοηθώντας τη διατήρηση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής.

Ο διατροφικός πλούτος του, στηρίζεται στη φυσική συνύπαρξη συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων και καθιστά δίκαια το γάλα, ως το πιο “καλοσχεδιασμένο” τρόφιμο που παρέχει η φύση.


Γαλακτοκομικά Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο – Πηγές ασβεστίου σε (mg) 

  • Γιαούρτι 2% σε λιπαρά (1 φλιτζάνι) 448
  • Τυρί Παρμεζάνα (30 γραμμ.) 414
  • Γάλα Εβαπορέ (1/2 φλιτζάνι) 329
  • Κατσικίσιο γάλα (1 φλιτζάνι) 327
  • Αγελαδινό γάλα άπαχο (1 φλιτζάνι) 300
  • Γιαούρτι πλήρες (1 φλιτζάνι) 297
  • Γραβιέρα (30 γραμμ.) 300
  • Αγελαδινό γάλα πλήρες (1 φλιτζάνι) 290
  • Κεφαλοτύρι (30 γραμμ.) 243
  • Μοτσαρέλα (30 γραμμ.) 207
  • Τυρί edam (30 γραμμ.) 207
  • Τυρί cheddar (30 γραμμ.) 200
  • Τυρί gouda (30 γραμμ.) 198
  • Τυρί φέτα (30 γραμμ.) 160
  • Τυρί Cottage (1 φλιτζάνι) 135