Παπουτσάκια μελιτζάνες, πιο εύκολα από όσο νομίζετε

Τα παπουτσάκια υποτίθεται ότι είναι μπελαλίδικο φαγητό. Όμως, τώρα που διαβάσαμε τη συνταγή της φίλης μας Ευγενίας Ανανιάδου και τα βήματα για να φτιάξουμε το φαγητό, μας φάνηκε πιο εύκολο από όσο νομίζαμε.

Συνταγή για Παπουτσάκια Μελιτζάνες

Υλικά

  • 5 μελιτζάνες μακριές
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή πρόβειος, χωρίς λίπος
  • 250 γρ. ντομάτες
  • Αλάτι
  • ½ κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • Ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φλιτζάνια σπορέλαιο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  2. Αφήνουμε μερικές ντομάτες για το τέλος και τις υπόλοιπες τις ψιλοκόβουμε, αφού τις ξεφλουδίσουμε και βγάλουμε τους σπόρους.
  3. Καίμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ώσπου να μαραθούν.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αχνιστεί. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ακόμα λίγο.
  5. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και τον ντοματοπελτέ. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5′.
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το ζωμό, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε το μείγμα για λίγη ώρα.
  7. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι.
  8. Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για 15′. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στεγνώνουμε και τις τηγανίζουμε μέχρι να ξανθύνουν. Τις τοποθετούμε σε ένα ορθογώνιο ταψί και τις ανοίγουμε από πάνω, κατά μήκος, και τις γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης.
  9. Κόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες σε ροδέλες και βάζουμε σε κάθε μελιτζάνα από μία ροδέλα.
  10. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το ζωμό του μείγματος και λίγο ελαιόλαδο.
  11. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 15′ στους 160o C.
  12. Τις σερβίρουμε ζεστές, μαζί με πιλάφι.

 

Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.