Το κανονικό της όνομα είναι pasta frolla (πάστα φρόλα) που στα ιταλικά σημαίνει «τραγανή ζύμη», η ζύμη δηλαδή που αποτελεί τη βάση για τις τάρτες. Η φρόλα τελικά έγινε φλώρα στα ελληνικά, κι έτσι έμεινε. Τη συνταγή έστειλε η Μάγδα Γραμματικάκη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 175 γραμμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1/4 κούπας κονιάκ
- 350 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 500 γραμμ. μαρμελάδα (βερίκοκο, φράουλα, φρούτα του δάσους…)
Εκτέλεση
- Βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάω με το μίξερ.
- Προσθέτω το αυγό και συνεχίζω να χτυπάω, προσθέτω και το κονιάκ. Χτυπάω λίγο ακόμα.
- Σιγά σιγά ρίχνω το αλεύρι ενώ χτυπάω.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
- Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα για τάρτα (ή ένα στρογγυλό ρηχό ταψί).
- Χωρίζω τη ζύμη σε 2 μέρη.
- Παίρνω το ένα μισό και το στρώνω με τα δάχτυλα στη φόρμα της τάρτας ώσπου να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα.
- Απλώνω από πάνω τη μαρμελάδα.
- Με τον πλάστη, ανοίγω το άλλο μισό της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια και με το μαχαίρι κόβω λωρίδες.
- Στρώνω τις λωρίδες πάνω από τη μαρμελάδα από άκρη σε άκρη φτιάχνοντας ένα καφασωτό σχέδιο.
- Ψήνω για 45 λεπτά.