Το κανονικό της όνομα είναι pasta frolla (πάστα φρόλα) που στα ιταλικά σημαίνει «τραγανή ζύμη», η ζύμη δηλαδή που αποτελεί τη βάση για τις τάρτες. Η φρόλα τελικά έγινε φλώρα στα ελληνικά, κι έτσι έμεινε. Τη συνταγή έστειλε η Μάγδα Γραμματικάκη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 175 γραμμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 150 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 350 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 500 γραμμ. μαρμελάδα (βερίκοκο, φράουλα, φρούτα του δάσους…)

Εκτέλεση

  1. Βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάω με το μίξερ.
  2.  Προσθέτω το αυγό και συνεχίζω να χτυπάω, προσθέτω και το κονιάκ. Χτυπάω λίγο ακόμα.
  3. Σιγά σιγά ρίχνω το αλεύρι ενώ χτυπάω.
  4. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  5. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
  6. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα για τάρτα (ή ένα στρογγυλό ρηχό ταψί).
  7. Χωρίζω τη ζύμη σε 2 μέρη.
  8. Παίρνω το ένα μισό και το στρώνω με τα δάχτυλα στη φόρμα της τάρτας ώσπου να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα.
  9. Απλώνω από πάνω τη μαρμελάδα.
  10. Με τον πλάστη, ανοίγω το άλλο μισό της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια και με το μαχαίρι κόβω λωρίδες.
  11. Στρώνω τις λωρίδες πάνω από τη μαρμελάδα από άκρη σε άκρη φτιάχνοντας ένα καφασωτό σχέδιο.
  12. Ψήνω για 45 λεπτά.