Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται κόκκινα τη Μ. Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, ή διαφορετικά το Μ. Σάββατο. Εμείς επιλέγουμε να βάψουμε τα αυγά με οικολογικές, φυτικές βαφές που μόνοι μας παρασκευάζουμε. Προτιμάμε βέβαια το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει τη θυσία και το αίμα που έχυσε ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε. Εναλλακτικά, σας δείχνουμε και τα άλλα χρώματα.

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού, που όπως το περίβλημα του αυγού, έτσι κι αυτός, ήταν ερμητικά κλεισμένος, αλλά μέσα του έκρυβε τη Ζωή, αφού από αυτόν, βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Για να βάψουμε κόκκινα αυγά

  1. Βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι, 5-6 κοκκινογούλια (ο βολβός των παντζαριών), σε νερό που να τα σκεπάζει. Όταν είναι έτοιμα τα παντζάρια, τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι, τ᾿ αφήνουμε στην άκρη για να τα κάνουμε σαλάτα ή σκορδαλιά.
  2. Στο κατσαρολάκι που τα βράζαμε, ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τοποθετούμε 10 αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 15′-20′.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε όση ώρα χρειαστεί, για να βάψουν καλά.

Εναλλακτικά

  1. Χρησιμοποιούμε κρεμμυδόφυλλα (όσο πιο σκούρα τα κρεμμύδια τόσο καλύτερα).
  2. Τα βάζουμε 2-4 μέρες νωρίτερα να μουλιάσουν στο νερό με το οποίο θα βράσουμε τα αυγά.
  3. Έπειτα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδόφυλλα, το νερό, 1 κουτ. σούπας ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, τ᾿ αυγά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 18′-20′.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά και τ᾿ αφήνουμε μέσα, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.
  5. Με μια κατσαρόλα κρεμμυδόφυλλα, μπορούμε να βάψουμε τουλάχιστον 30-35 αυγά, σκούρα κόκκινα, σε 2-3 δόσεις.

Άλλα χρώματα

Πράσινο χρώμα: Βράζουμε τα αυγά με μαϊντανό, σπανάκι ή τσουκνίδα. Για 10 αυγά, θέλουμε μισό κιλό σπανάκι ή τσουκνίδα ψιλοκομμένα, 1 φλιτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό.

Μοβ-μπλε χρώμα: Βράζουμε τα αυγά με κόκκινο λάχανο και ξύδι. Για 10 αυγά, θέλουμε μισό λάχανο κομμένο σε κομματάκια, 1 φλιτζανάκι ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και το ανάλογο νερό.

Πορτοκαλί χρώμα: Βράζουμε τα αυγά με φλούδια κρεμμυδιού σε νερό με ξύδι, 1 πρέζα αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πάπρικα.

Κίτρινο χρώμα: Χρησιμοποιούμε κύμινο, ή κρόκο Κοζάνης. Δύο κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά, για να δώσουν έντονο κίτρινο χρώμα σε 10 αυγά.

Καφέ-μπεζ χρώμα: Χρησιμοποιούμε σκόνη καφέ για το βάψιμο των αυγών μας. Αν βράσουμε στιγμιαίο, ελληνικό ή φίλτρου μαζί με τα αυγά μας, θα μας δώσει αποχρώσεις του καφέ, ανάλογα την ώρα που θα τα αφήσουμε.

Βιολετί χρώμα: Βράζουμε τα αυγά με ένα ματσάκι άνθη βιολέτας.