Το πέστο της Γένοβας, η κατεξοχήν παραδοσιακή συνταγή πέστο, γίνεται με βασιλικό, χοντρό αλάτι, σκόρδο, ελαιόλαδο, κουκουνάρι και τριμμένο ιταλικό τυρί όπως Parmigiano Reggiano ή Grana Padano και Pecorino Sardo ή πεκορίνο Romano. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 45 γραμμ. βασιλικός, τα φύλλα (πλυμένα και αποξηραμένα)
  • 175 γραμμ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμμ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 6 γραμμ. σκόρδο
  • 45 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • Χοντρό αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Το πέστο παρασκευάζεται παραδοσιακά σε ένα μαρμάρινο γουδί με ένα ξύλινο γουδοχέρι.

  1. Αρχικά, το σκόρδο και τα κουκουνάρια τοποθετούνται στο γουδί ώσπου να γίνουν κρέμα.
  2. Τότε, τα πλυμένα και ξεραμένα φύλλα βασιλικού προστίθενται με χοντρό αλάτι και αλέθονται.
  3. Προστίθεται το μείγμα της παρμεζάνας και του τυριού πεκορίνο.
  4. Προσθέτουμε το παρθένο ελαιόλαδο για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση του τυριού.
  5. Σε ένα στενό βάζο (ή απλά σε ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο), που καλύπτεται από ένα στρώμα παρθένου ελαιόλαδου, το πέστο μπορεί να διαρκέσει στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ επίσης μπορεί και να καταψυχθεί για μελλοντική χρήση.

**Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε πέστο με άλλα βότανα ή σαλατικά, όπως τον μαϊντανό και τη ρόκα.

***Χορτοφαγικές παραλλαγές πέστο μπορεί να περιλαμβάνουν μίγματα φρέσκου βασιλικού, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια ή κουκουνάρι, ελαιόλαδο, και την προσθήκη πάστας miso και μαγιάς για να δώσουν μια πρόσθετη γεύση στο πιάτο.