Μια αφράτη και γεμάτη αρώματα πορτοκαλόπιτα. Θα τη λατρέψετε γιατί είναι ένα ονειρεμένο μαμαδίστικο γλυκό που πλέον έχει γίνει απαραίτητο σε κάθε καφέ ή γλυκοπωλείο. Τη συνταγή έστειλε η Αθηνά Ντέρντου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά 

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας, των 500 γραμμ.
  • 4 µεγάλα αυγά (βιολογικά)
  • 200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • Ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
  • 300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, ημιαποβουτυρωμένο
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 300 γραμμ. κουβερτούρα

Υλικά για το σιρόπι

  • 1½ φλ. χυµός πορτοκαλιού
  • 250 ml νερό
  • 300 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
  • Χυµός από 1 µικρό λεµόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση 

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
  2.  Kόβουµε τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο ταψί.
  3. Xτυπάµε στο µίξερ με το σύρμα, τα αυγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτα. Προσθέτουµε το ξύσµα.
  4. Στο µίξερ  ρίχνουµε το γιαούρτι, τις βανίλιες, το µπέικιν πάουντερ και το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5.  Κατεβάζουμε τον κάδο και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και φτιάχνουμε το σιρόπι.
  6. Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  7. Ποσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει τελείως.
  8. Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουµε το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί και το ψήνουµε για 1μιση ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο.
  9. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  10. Αφού κρυώσει το γλυκό, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  11. Ενώ είναι ζεστή ακόμα, περιχύνουμε το γλυκό είτε όπως το έχουμε μέσα στο ταψί, είτε το αναποδογυρυρίζουμε ανά τεμάχιο και περιχύνουμε.