Μια αφράτη και γεμάτη αρώματα πορτοκαλόπιτα. Θα τη λατρέψετε γιατί είναι ένα ονειρεμένο μαμαδίστικο γλυκό που πλέον έχει γίνει απαραίτητο σε κάθε καφέ ή γλυκοπωλείο. Τη συνταγή έστειλε η Αθηνά Ντέρντου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας, των 500 γραμμ.
- 4 µεγάλα αυγά (βιολογικά)
- 200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- Ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
- 300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, ημιαποβουτυρωμένο
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ
- 200 ml ηλιέλαιο
- 300 γραμμ. κουβερτούρα
Υλικά για το σιρόπι
- 1½ φλ. χυµός πορτοκαλιού
- 250 ml νερό
- 300 γραμμ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
- Χυµός από 1 µικρό λεµόνι
- 1 ξυλαράκι κανέλας
Εκτέλεση
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
- Kόβουµε τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο ταψί.
- Xτυπάµε στο µίξερ με το σύρμα, τα αυγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτα. Προσθέτουµε το ξύσµα.
- Στο µίξερ ρίχνουµε το γιαούρτι, τις βανίλιες, το µπέικιν πάουντερ και το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Κατεβάζουμε τον κάδο και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ποσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει τελείως.
- Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουµε το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί και το ψήνουµε για 1μιση ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο.
- Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
- Αφού κρυώσει το γλυκό, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
- Ενώ είναι ζεστή ακόμα, περιχύνουμε το γλυκό είτε όπως το έχουμε μέσα στο ταψί, είτε το αναποδογυρυρίζουμε ανά τεμάχιο και περιχύνουμε.