Τίποτα πιο καλοκαιρινό από τα ψάρια στο τραπέζι μας. Συνοδευόμενα με μια χωριάτικη, τα ψάρια το καλοκαίρι γίνονται ανάρπαστα! Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε τα υπόλοιπα, εμείς προτιμάμε τα μικρά γιατί δεν είναι επιβαρυμένα με τοξικά, σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία των ειδικών.
Όσο μικρότερο είναι το ψάρι, τόσο λιγότερο υδράργυρο και τοξίνες περιέχει. Τα μεγαλύτερα ψάρια επειδή τρώνε τα μικρά απορροφούν επιπλέον υδράργυρο αλλά και τις τοξίνες τους. Ξεχωρίζουμε:
- Τις σαρδέλες, ειδικά τις φρέσκες, γιατί εκτός από νόστιμες και οικονομικές είναι και πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ω3. Τις προτιμάμε στη σχάρα με λαδολέμονο ή στον φούρνο πλακί.
- Την αθερίνα την οποία τη βρίσκουμε συνήθως φρέσκια. Αλλά ακόμη και καθαρισμένη στον καταψύκτη των σούπερ μάρκετ να τη βρούμε, είναι καλό να την καταναλώσουμε γιατί περιέχει πολλά “καλά λιπαρά”. Ανήκει στα λίγα ψάρια που γίνονται εύκολα στη φριτέζα ή στο τηγάνι.
- Τον γαύρο. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια που καταναλώνουμε το καλοκαίρι. Και αυτό είναι πλούσιο σε Ω3. Η τιμή του είναι προσιτή. Τον απολαμβάνουμε τηγανιτό με πολύ λεμόνι.