Ψωμί γιορτινό και χριστουγεννιάτικο

Η φίλη μας Λαμπρινή Αϊβαλιώτη μάς έστειλε μία υπέροχη συνταγή για ψωμί που στα γιορτινά τραπέζια θα κλέψει την παράσταση. Στολίστε το με φαντασία και θα το θυμούνται όλοι για την γεύση και την όψη του!

Συνταγή για Ψωμί Γιορτινό και Χριστουγεννιάτικο

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • 1½ κουταλάκι αλάτι
  • 60 γρ. ζεστό νερό
  • 3½ κούπες ζεστό γάλα
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 120 γρ. βούτυρο ή βιτάμ λιωμένο
  • Γραβιέρα τριμμένη
  • Κόκκινη και πράσινη πιπεριά (κομμένες σε μικρά κυβάκια)
  • Λίγη πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι. Το αφήνουμε για 15’ ώστε να φουσκώσει.
  2. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα την έτοιμη μαγιά, το αλάτι, το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό και το μισό βιτάμ.
  3. Ζυμώνουμε καλά, ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βιτάμ στον πάτο μιας φόρμας για κέικ. Πασπαλίστε με τα κυβάκια από τις πιπεριές και, μετά, την πάπρικα και τη γραβιέρα.
  6. Στρώνουμε με τα χέρια την έτοιμη ζύμη από πάνω, προσέχοντας να μην σκορπίσουν τα υλικά που ρίξατε στη φόρμα. Ρίχνουμε από πάνω κι άλλη τριμμένη γραβιέρα.
  7. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει κι άλλο.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για περίπου μισή ώρα.
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε το ψωμί σε πιατέλα.
  10. Το στολίζουμε όπως μας αρέσει.

 

Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.