Δεν ζυμώνουμε συχνά ψωμί, όμως η φίλη μας Ευαγγελία Χατζηκωνσταντή μάς έστειλε μία συνταγή που μας προκαλεί να τη φτιάξουμε, γιατί το δίκοκκο αλεύρι είναι πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό και δεν το βρίσκουμε εύκολα στους φούρνους. Παράλληλα, το ζυμωτό ψωμάκι μάς φέρνει γλυκές αναμνήσεις από τη γιαγιά στο χωριό και τη “ζεστασιά” που πλημμύριζε όταν το έβγαζε από τον φούρνο.
Συνταγή για Ψωμί με Δίκοκκο Αλεύρι
Υλικά
- 1 κιλό δίκοκκο αλεύρι
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 630 γρ. νερό
- 20 γρ. ξύδι βαλσάμικο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και αφού ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και το ξύδι και ζυμώνουμε για 6 λεπτά με τα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ζυμώνουμε για άλλα 4 λεπτά. Προσέχουμε να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του μπολ προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι.
- Αλείφουμε με λάδι τα πήλινα ή όποια άλλη φόρμα θέλουμε και βάζουμε τη ζύμη.
- Τα τοποθετούμε σε κάποιο ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
- Ψήνουμε στους 190o C για περίπου 45 λεπτά.
- Αφήνουμε τα ψωμιά να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε.
Στείλτε μας κι εσείς τις σπεσιαλιτέ ή τις ιδέες σας. Μοιραστείτε τες μαζί μας και με τους φίλους των τραπεζομάντηλων Libo.
-
Στις φωτογραφίες, το τραπέζι είναι στρωμένο με μαύρο χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo “Λουλούδι”.
-
Το ξέρατε; Τα χάρτινα τραπεζομάντηλα είναι πρακτικά και στο σπίτι.
