Η παραδοσιακή τυρόπιτα φτιάχνεται με μία πολύ συγκεκριμένη συνταγή και από πολύ συγκεκριμένα υλικά. Όλες οι άλλες συνταγές είναι για “πειραγμένες” τυρόπιτες. Τη συνταγή έστειλε η Ζωή Μαυροποτάμου από την Ήπειρο. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

 

Υλικά (για 1 ταψί του φούρνου)

  • 800 γραμμ. χωριάτικο φύλλο (έτοιμο)
  • 400 γραμμ. σκληρή φέτα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ φρέσκο γάλα
  • 4 βιολογικά αυγά
  • 50-60 γραμμ. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (για το άλειμμα του φύλλου)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τη φέτα σε ένα μεγάλο μπολ και τη θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε στο μπολ και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για ½ ώρα στο ψυγείο.
  2. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά καλά.
  3. Μόλις περάσει η μισή ώρα και βγάλουμε το μείγμα από το ψυγείο, ρίχνουμε μέσα και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το πιπέρι.
  4. Χωρίζουμε το φύλλο σε δύο ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια του ταψιού με κορν φλάουρ. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί που ήδη έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Το φύλλο πρέπει να καλύπτει τον πάτο του, τα τοιχώματα και να περισσεύει και λίγο απ’ έξω. Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά το φύλλο που μόλις απλώσαμε.
  5. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι/κουτάλι.
  6. Προσθέτουμε στη γέμιση 50-60 γραμμ. φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) κομμένο σε κυβάκια.
  7. Αναδιπλώνουμε το φύλλο να πέσει επάνω στη γέμιση και να την καλύψει για λίγα εκατοστά.
  8. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο σε τέτοιο μέγεθος που να καλύπτει ίσα-ίσα την πίτα μας. Το τοποθετούμε από πάνω, το συγυρίζουμε γύρω-γύρω και με ένα πιρούνι τρυπάμε την πίτα μας σε αρκετά σημεία.
  9. Χαράζουμε τη πίτα απαλά με ένα μαχαίρι σε μερίδες. Το λαδώνουμε καλά με το υπόλοιπο λάδι.
  10. Ψήνουμε την πίτα μας στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα (πάνω κάτω). για περίπου 45-55 λεπτά.
  11. Σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο.