Η Φωτεινή Μακριβού μας στέλνει μια εντυπωσιακή συνταγή από τις Βεροιώτισες νοικοκυρές. Το ρεβανί της Βέροιας είναι το παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Το ρεβανί είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι, και αφού ψηθεί στον φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.

Εμείς προτείνουμε αυτό το γλυκό ως γλυκό των Χριστουγέννων, ενάντια στον ξενόφερτο χριστουγεννιάτικο κορμό.

Υλικά

  • 5 αυγά
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουρκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
  • 1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • ½ κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι 

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 5 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι λεμόνι

Εκτέλεση 

  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια (μαρέγκα).
  • Στο μπολ με τους κρόκους, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και τα υπόλοιπα υλικά και τη μαρέγκα.
  • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί (όχι με μίξερ) και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι.
  • Πρέπει το ραβανί να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό.

Τραπέζι στρωμένο με σουπλά Libo Giotto