Με δενδρολίβανο, πιπεριές, καρότα, κάρυ, με πράσο και μουστάρδα, με κρέμα φέτας, μακαρονάκι ή με λεμόνι, τα ρεβίθια μαγειρεύονται απίθανα με περισσότερους από 30 τρόπους! Τη συνταγή για ρεβύθια φούρνου με σάλτσα, έστειλε η Μαριάνθη Χριστάκη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές!

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ρεβίθια
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 καρότα
  • 1  κουταλιά πελτές ντομάτας
  • 350 γραμμάρια ελαφρώς συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας (από φρέσκες ντομάτες αν είναι δυνατόν)
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 1/3 από 1 ματσάκι μαϊντανού
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου (3 αν είναι μικρά τα σκόρδα, 2 αν είναι μεγάλα)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα στο τηγάνι
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Μουλιάζουμε για περίπου 8-10 ώρες τα ρεβίθια σε φρέσκο νερό. Το νερό καλό είναι να το αλλάξουμε περίπου στα μισά του χρόνου μουλιάσματος.
  2. Ξεβγάζουμε με τρεχούμενο νερό τα ρεβίθια και τα βράζουμε σε άφθονο, ΜΗ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΟ, νερό για περισσότερο από 1 ώρα, αναλόγως και την ποικιλία των οσπρίων. Ειδικά τα βιολογικά, χρειάζονται αρκετή ώρα παραπάνω. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μπορούμε να τα φάμε. Μετά, τα ξεβγάζουμε και τα σουρώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  4. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου
  5. Κόβουμε σε ροδέλες ή κομματάκια μικρά τα καρότα
  6. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καροτάκια αφού τα έχουμε πασπαλίσει με τη 1 κουταλιά καστανής ζάχαρης. Σκοπός μας είναι το καραμέλωμά τους.
  7. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα ρεβίθια, τη σάλτσα, τον πελτέ, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, σκόρδα και καρότα, 140 ml ελαιόλαδου, το θυμάρι, τη ρίγανη, 1 κουταλιά ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε πολύ λίγο βρασμένο νερό.
  8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου έως η σάλτσα να χυλώσει.
  9. Κλείνουμε τον φούρνο όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό μας ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό μέσα στον ζεστό φούρνο για μισή περίπου ώρα.
  10. Συνοδεύουμε με ελιές, φέτα, φρέσκο ζεστό ψωμί.

Μία πρόταση για να κάνουμε αυτό το γεύμα με τα ρεβίθια φούρνου συναρπαστικό μεζέ για κρασί ή τσίπουρο, είναι να συμπεριλάβουμε στο μενού:

  • ένα ψημένο στη σχάρα λουκάνικο, ή
  • πικάντικα κεφτεδάκια, ή
  • ρέγκα καπνιστή, ή
  • παστό τσίρο, ή
  • παστές σαρδέλες κ.ά.