Τo τριμμένο τυρί που αποθηκεύουμε στα πλαστικά μπολ χαλάει σε καμιά εβδομάδα. Αντίθετα, σε γυάλινο βαζάκι, κλεισμένο καλά, κρατά μέχρι και 2 μήνες χωρίς να μυρίσει. Η συντήρηση σε γυάλινα βαζάκια είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους συντήρησης τροφίμων.
Η συντήρηση τροφίμων σε βαζάκια είναι ο εύκολος οικιακός τρόπος συντήρησης. Πλένεις καλά και στεγνώνεις ένα βαζάκι εμπορίου και το γεμίζεις είτε με ξηρά τρόφιμα όπως όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, αποξηραμένα μυρωδικά, είτε με φρέσκα τρόφιμα στα οποία καλύπτεις με λάδι ή ξύδι για να μην έρχονται σε επαφή με οξυγόνο και να μπορούν να διατηρηθούν. Το αλάτι και η ζάχαρη βοηθάνε επίσης στην αποτελεσματικότητα της συντήρησης.
Τρόφιμα που αγοράζουμε σε βαζάκια είναι συνήθως:
- πιπεριές Φλωρίνης,
- αγγουράκια τουρσί,
- διάφορα λαχανικά όπως αρακάς, καρότο, καλαμπόκι, σπαράγγια και παντζάρια,
- έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά,
- αλοιφές από ελιά ή πιπεριά,
- λιαστές ντομάτες,
- τοφού,
- μαρμελάδες,
- γλυκά του κουταλιού,
- μαγιονέζα,
- κέτσαπ,
- μουστάρδα,
- γαλακτοκομικά καλή ποιότητας,
- έτοιμα λαδερά φαγητά,
- προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα και
- ψάρια, όπως αντζούγιες και τόνος.
Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo από τη σειρά “Λουλούδι”