Στις διακοπές το συνηθίζουμε να τρώμε σε ταβέρνες. Αλλά αυτό κρύβει κινδύνους για τη διατροφή μας καθώς εύκολα κάποιος «ξεφεύγει» όταν έχει μπροστά του ένα τραπέζι γεμάτο λιχουδιές. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να μην παχύνουμε τρώγοντας έξω.

Ορεκτικό

Τα ορεκτικά αποτελούν μεγάλο πειρασμό στο εστιατόριο γι’ αυτό και οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις επιλογές μας. Και κυρίως να βάλουμε μέτρο. Δύο ορεκτικά αρκούν.

Αποφεύγουμε τα ορεκτικά που είναι τηγανιτά ή παναρισμένα ενώ επιλέγουμε τα ψητά ή τα βραστά και αυτά που έχουν βάση το γιαούρτι, π.χ. ψητά λαχανικά ή ψητά μανιτάρια, τζατζίκι κ.λπ.

Εάν θέλετε να καταναλώσετε ψωμί, επιλέξτε μία μόνο φέτα και απομακρύνετε το υπόλοιπο από μπροστά σας ή μοιράστε το στην υπόλοιπη παρέα.

Κυρίως γεύμα  

Το καλοκαίρι έχουμε επιλογές σε ψάρια (τα προτιμάμε ψητά), σε θαλασσινά (ψητά ή βραστά, κι όχι σαγανάκι), σε ψητά κρέατα (φιλέτο χοιρινό ή κοτόπουλο). Αυτά τα συνοδεύουμε με σαλάτες ενώ αποφεύγουμε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις τηγανιτές πατάτες και τα διάφορα πιτάκια.

Αν επιλέξουμε πίτσα, προτιμάμε τη λεπτή ζύμη, και μόνο με ντομάτα, τυρί, πιπεριές και μανιτάρια.

Τα ζυμαρικά καλό είναι να τα περιορίσουμε μέσα στην εβδομάδα σε 1 φορά. Ιδανικά με κόκκινη απλή σάλτσα λαχανικών, και όχι με κρέμα γάλακτος ή κιμά.

Σαλάτα

Η σαλάτα για να αποτελέσει συνοδευτικό του κυρίως γεύματος πρέπει να είναι απλή, δηλαδή να περιέχει μόνο λαχανικά, ωμά ή ψητά ή βραστά και κάποια ελαφριά σως με λεμόνι ή ξύδι ή μπαλσάμικο. Εάν η σαλάτα είναι πιο σύνθετη (τύπου Καίσαρα ή ντάκου), μπορεί να αξιοποιηθεί ως κυρίως γεύμα.

Και στο τέλος, το γλυκάκι!

Πείτε όχι στο γλυκάκι που σερβίρεται στο τέλος. Εναλλακτικά επιλέγουμε: Γιαούρτι με μέλι, 3 τεμάχια μικρά μαύρης σοκολάτας ή ένα κουταλάκι γλυκό του κουταλιού. Η επιλογή ενός καφέ μετά το γεύμα θα σας κάνει να ξεχάσετε το γλυκό –δοκιμάστε το!

Αλκοόλ 

Ένα-δύο ποτηράκια λευκό κρασί αρκούν. Κάθε ποτήρι κρασί 150ml αποδίδει 120-140 kcal.

Εναλλακτικά, επιλέξτε 1 κουτάκι μπύρας των 330 ml -δίνει 140 kcal.


Tip: Και το καλοκαίρι τηρούμε το γνωστό «1 γεύμα ανά 3 ώρες» ώστε όταν φτάσουμε στην ταβέρνα δεν θα λιμοκτονούμε. Αν έχουμε αφήσει επί ώρες το στομάχι μας άδειο, θα πέσουμε με τα μούτρα κατευθείαν στο ψωμί και στα ορεκτικά.