Η τραχανόπιτα είναι ένα είδος κρεατόπιτας με τραχανά. Μία πίτα πολύ γευστική και θρεπτική, ιδανική για τα κρύα βράδια της εποχής. Ένα πλήρες γεύμα! Η εκτέλεση της συνταγής είναι απλή και εύκολη. Τη συνταγή έστειλε η Σοφούλα Λαμπρακούλη. Στείλτε κι εσείς τις δικές σας συνταγές!
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινό (ψαχνό)
- 4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- Μία πρέζα αλάτι
- Πιπέρι
- ελαιόλαδο (μισό ποτήρι)
- Νερό
- 2 ποτήρια τραχανάς σταρένιος
- 5 αυγά (βιολογικά)
- Μισό ποτήρι φέτα (θρύμματα)
- Παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο για πίτες
Εκτέλεση
- Για το ταψί της κουζίνας μας
- Βράζουμε στην κατσαρόλα το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο λάδι. Στην κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση.
- Όταν βράσει, φροντίζουμε να έχουν μείνει στην κατσαρόλα περίπου 2 ποτήρια ζωμός.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας. Τα κρεμμύδια έχουν λιώσει.
- Ρίχνουμε τον τραχανά και το βάζουμε πάλι να βράσει για περίπου 5’, μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς.
- Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφήνουμε λίγη ώρα, να κρυώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα αυγά (χτυπημένα) και τη φέτα (προσοχή!: όχι περισσότερη από ό,τι λέει η συνταγή).
- Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε φύλλο. μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο δικό μας ή να χρησιμοποιήσουμε ένα χωριάτικο για πίτες.
- Βάζουμε τη γέμιση μέσα και φύλλο από πάνω.
- Περιχύνουμε λίγο λαδάκι και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου όση ώρα χρειάζεται για να ψηθούν τα φύλλα.
- Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει η πίτα μας για να σερβίρουμε.