Η τραχανόπιτα είναι ένα είδος κρεατόπιτας με τραχανά. Μία πίτα πολύ γευστική και θρεπτική, ιδανική για τα κρύα βράδια της εποχής. Ένα πλήρες γεύμα! Η εκτέλεση της συνταγής είναι απλή και εύκολη. Τη συνταγή έστειλε η Σοφούλα Λαμπρακούλη. Στείλτε κι εσείς τις δικές σας συνταγές!

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό (ψαχνό)
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Πιπέρι
  • ελαιόλαδο (μισό ποτήρι)
  • Νερό
  • 2 ποτήρια τραχανάς σταρένιος
  • 5 αυγά (βιολογικά)
  • Μισό ποτήρι φέτα (θρύμματα)
  • Παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο για πίτες

Εκτέλεση 

  1. Για το ταψί της κουζίνας μας
  2. Βράζουμε στην κατσαρόλα το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο λάδι. Στην κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση.
  3. Όταν βράσει, φροντίζουμε να έχουν μείνει στην κατσαρόλα περίπου 2 ποτήρια ζωμός.
  4. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας. Τα κρεμμύδια έχουν λιώσει.
  5. Ρίχνουμε τον τραχανά και το βάζουμε πάλι να βράσει για περίπου 5’, μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς.
  6. Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφήνουμε λίγη ώρα, να κρυώσει ελαφρώς.
  7. Προσθέτουμε τα αυγά (χτυπημένα) και τη φέτα (προσοχή!: όχι περισσότερη από ό,τι λέει η συνταγή).
  8. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε φύλλο. μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο δικό μας ή να χρησιμοποιήσουμε ένα χωριάτικο για πίτες.
  9. Βάζουμε τη γέμιση μέσα και φύλλο από πάνω.
  10. Περιχύνουμε λίγο λαδάκι και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου όση ώρα χρειάζεται για να ψηθούν τα φύλλα.
  11. Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει η πίτα μας για να σερβίρουμε.