Τα βιολογικά προϊόντα διατροφής δεν είναι μια μόδα που ήρθε και πέρασε. Αποτελούν στάση ζωής. Δηλώνουμε οπαδοί των bio προϊόντων και δίνουμε tips για να μάθουμε να επιλεγούμε, να επεξεργαζόμαστε, να φυλάσσουμε, να συντηρούμε και να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα που αγοράζουμε.
Πώς διαλέγουμε βιολογικά προϊόντα:
- Προσέχουμε να μην είναι μαλακά και να μην έχουν λεκέδες.
- Δεν μας πειράζει καθόλου αν το σχήμα των φρούτων ή των λαχανικών δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει. Τα βιολογικά καρότα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι στραβά ή και με δύο άκρες.
- Δε μας επηρεάζει το χρώμα τους. Η έλλειψη λιπασμάτων δίνει χρώμα στα λαχανικά, που μπορεί να μην είναι ίδιο με αυτό της συμβατικής καλλιέργειας.
- Πλένουμε πολύ καλά φρούτα, όσπρια και λαχανικά, με άφθονο νερό, πριν την επεξεργασία ή την κατανάλωση τους.
Πως τα φυλάμε
Στο ψυγείο αν είναι ώριμα ή εκτός ψυγείου αν είναι άγουρα.
Σαλάτες
Δεν κόβουμε τα λαχανικά νωρίτερα από την στιγμή που θα τα καταναλώσουμε ή θα τα μαγειρέψουμε. Αν τα λαχανικά παραμείνουν κομμένα περισσότερο από 15 λεπτά, χάνουν ένα μεγάλο μέρος των ωφέλιμων συστατικών και των βιταμινών τους.
Φρούτα
Για ποικιλία μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες φρουτοσαλάτες στη στιγμή, προσθέτοντας ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, χυμό πορτοκαλιού ή αν θέλουμε λίγο γλυκό κρασί βιολογικής καλλιέργειας.
Πώς μαγειρεύουμε λαχανικά
- Κάθε λαχανικό θέλει το χρόνο του για να μαγειρευτεί. Τα κολοκυθάκια για παράδειγμα δεν χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά μαγείρεμα, ενώ η πατάτα πρέπει να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
- Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα λαχανικά μας είναι να τα μαγειρέψουμε στο ατμό. Μαλακώνουν από τη θερμότητα του ατμού, χωρίς να χάνουν τα θρεπτικά στοιχεία τους.
- Δεν πρέπει να αγοράζουμε υπερβολικές ποσότητες λαχανικών. Καλό είναι να αγοράζουμε τόσα όσα θα μας χρειαστούν για 2-3 μέρες. Έτσι θα τρώμε πάντα φρέσκα ζαρζαβατικά.
Τι προσέχουμε κατά την αγορά του άρτου
- Πρέπει να προσέξουμε τον φούρνο από τον οποίο αγοράζουμε ψωμί. Ο φούρνος δηλαδή δεν πρέπει να λειτουργεί με μαζούτ ή πετρέλαιο, και να μην έχει καρκινογόνο αμίαντο. Ο καλύτερος φούρνος είναι ο ηλεκτρικός.
- Ο φούρναρης πρέπει να χρησιμοποιεί φυσική μαγιά και όχι χημική.
Αγοράζουμε τυρί
Προτιμούμε τα βιολογικά τυριά που παράγονται από γάλα ζώων, τα οποία εκτρέφονται με βιολογική βοσκή. Είναι πιο θρεπτικά και πιο νόστιμα.
Τι προσέχουμε στο κρέας
- Καλύτερα να τρώμε κρέας βιολογικό και κατεψυγμένο, παρά φρέσκο και μη βιολογικό.
- Το ψητό πρέπει να είναι καλοψημένο, ενώ το μαγειρευτό πρέπει να είναι μαλακό και τρυφερό.
