Κλασική συνταγή για χαλβάς με αλεύρι και σιμιγδάλι

Η λέξη “χαλβάς” προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw, που σημαίνει γλυκό. Στην Αραβία του 7ου αιώνα ο χαλβάς ήταν μια πάστα από λιωμένους χουρμάδες και γάλα. Τον 9ο αι. έγινε γλυκό από καβουρντισμένο αλεύρι ή σιμιγδάλι, με σιρόπι ή πετιμέζι ή μέλι. Τη συνταγή έστειλε η Χαρούλα Πετράκη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Παρόλο που όλοι γνωρίζουν τη βασική συνταγή του 1-2-3-4, σε κάθε τόπο μικρές λεπτομέρειες δημιουργούν διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον έξι παραλλαγές του υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σουσαμοχαλβάδες, με σιμιγδάλι, με αλεύρι, με μέλι, με πετιμέζι, με αμύγδαλα, με φιστίκια, με χυμό πορτοκαλιού, με κουκουνάρι, με σταφίδες, με γλυκά του κουταλιού! Εμείς δίνουμε την κλασική συνταγή.

Υλικά

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 ποτήρια νερό
  • Μυρωδικά (κανέλα, ξύλο κανέλας, φλούδα πορτοκάλι ή λεμόνι)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα (το σιμιγδάλι παίρνει ένα χρυσόξανθο χρώμα).
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και λίγο αλάτι και, αφού λιώσει η ζάχαρη, το ρίχνουμε όλο μέσα στη κατσαρόλα με το σιμιγδάλι.
  • Ανακατέψουμε καλά μέχρι να πήξει το μείγμα και το βάζουμε σε φόρμα.

Tip

  • Μετράμε τα υλικά πάντα με το ίδιο φλιτζάνι (οπότε δεν χρειάζεται άλλο είδος μέτρησης, ούτε ml, ούτε γραμμάρια).

Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo (σχέδιο “Ήλιος”)