Συνταγή για χορτόπιτα Καλύμνου

Η Καλύμνικη κουζίνα προσφέρει ποικιλία πιάτων και γεύσεων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών. Η φίλη μας Λένα Παντήρη συνέλλεξε χόρτα από τις ορεινές περιοχές του νησιού της και έφτιαξε μία υπέροχη χορτόπιτα. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χοντρό, χωριάτικο, για πίτες (περιέχει 2 κομμάτια φύλλου)
  • 1 κιλό διάφορα άγρια αρωματικά χόρτα από την Κάλυμνο (σέσκουλα, μάραθο κ.ά.)
  • ½ κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 πράσα
  • ¼ τυρί φέτα
  • ¼ ανθότυρο
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι του κρασιού αλάτι (λιγότερο, αν η φέτα είναι αρμυρή)
  • Πιπέρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα χόρτα και μυρωδικά.
  • Πασπαλίζουμε το σπανάκι με αλάτι (όχι πολύ γιατί δε θα το ξεπλύνουμε και το αφήνουμε επάνω για λίγο).
  • Αφού περάσει λίγη ώρα, στύβουμε το σπανάκι να φύγει όσο πιο πολύ νερό γίνεται. Το βάζουμε σε λεκάνη.
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα χόρτα και τα ρίχνουμε στο σπανάκι.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά τριμμένα στον χονδρό τρίφτη, το ελαιόλαδο (θα κρατήσουμε λίγο για επάλειψη), το πιπέρι και το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Λαδώνουμε ένα 1 φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί μας.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση, να απλωθεί καλά.
  • Στρώνουμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα).
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo από τη σειρά καρό 500.