Η Καλύμνικη κουζίνα προσφέρει ποικιλία πιάτων και γεύσεων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών. Η φίλη μας Λένα Παντήρη συνέλλεξε χόρτα από τις ορεινές περιοχές του νησιού της και έφτιαξε μία υπέροχη χορτόπιτα. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο χοντρό, χωριάτικο, για πίτες (περιέχει 2 κομμάτια φύλλου)
- 1 κιλό διάφορα άγρια αρωματικά χόρτα από την Κάλυμνο (σέσκουλα, μάραθο κ.ά.)
- ½ κιλό σπανάκι
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι άνηθο
- 2 πράσα
- ¼ τυρί φέτα
- ¼ ανθότυρο
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι
- 1 ποτήρι του κρασιού αλάτι (λιγότερο, αν η φέτα είναι αρμυρή)
- Πιπέρι
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα χόρτα και μυρωδικά.
- Πασπαλίζουμε το σπανάκι με αλάτι (όχι πολύ γιατί δε θα το ξεπλύνουμε και το αφήνουμε επάνω για λίγο).
- Αφού περάσει λίγη ώρα, στύβουμε το σπανάκι να φύγει όσο πιο πολύ νερό γίνεται. Το βάζουμε σε λεκάνη.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα χόρτα και τα ρίχνουμε στο σπανάκι.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά τριμμένα στον χονδρό τρίφτη, το ελαιόλαδο (θα κρατήσουμε λίγο για επάλειψη), το πιπέρι και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Λαδώνουμε ένα 1 φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί μας.
- Ρίχνουμε τη γέμιση, να απλωθεί καλά.
- Στρώνουμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα).
- Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo από τη σειρά καρό 500.