Συνταγή για χταποδάκι

Κλασικό αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο που μυρίζει θάλασσα! Είναι εύκολη η συνταγή, αρκεί το χταπόδι να το βράσουμε τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσει πολύ, ενώ το μυστικό στη γεύση είναι η φρέσκια ντομάτα. Τη συνταγή έστειλε η Βάλια Οικονομάκη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 1 χταπόδι φρέσκο (ή και κατεψυγμένο), περίπου 1.500 γραμμάρια (κατά προτίμηση καθαρισμένο από τον ιχθυοπώλη μας) 
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 κούπες τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • Μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
  • 500 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι (το μέτριο)
  • Αλάτι (μόνο για το στάδιο της παρασκευής του ζυμαρικού)
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  1. Για το κοκκινιστό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το βάζουμε να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό (όχι αλατισμένο!).
  2. Αφού βράσει το χταποδάκι και μαλακώσει πολύ, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και όταν αυτό κάπως κρυώσει, το κόβουμε σε μπουκίτσες.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκορδάκι.
  4. Προσθέτουμε το χταπόδι για να το σοτάρουμε κι αυτό ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.
  5. Σβήνουμε με το ούζο.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας, να ψηθεί κι αυτός και να μοσχομυρίσει.
  7. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  8. Αλατοπιπερώνουμε.
  9. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας.
  10. Σε άλλο σκεύος (τηγάνι π.χ.) ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ωμό μακαρονάκι μέχρι λίγο να πάρει χρώμα.
  11. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό)
  12. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
  13. Εναλλακτικά, σε ένα ταψάκι μεταφέρουμε το χταποδάκι με όλη τη σάλτσα του και προσθέτουμε το σοταρισμένο ωμό μακαρονάκι και νερό για να τελειώσουμε το φαγητό στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή στα υγρά για να μην στεγνώσει το φαγητό καθώς το ζυμαρικό απορροφά πολύ υγρό.
  14. Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το φαγητό, ρίχνουμε τον μαϊντανό στο φαγητό.