Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη “πογάτσα”. Τη συνταγή έστειλε η Ουρανία Τότσκα. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Οι Έλληνες της Μικρασίας έφεραν μαζί τους το μυστικό για το κριτσανιστό φύλλο της μπουγάτσας. Οι Θεσσαλονικείς το λάτρεψαν και αποφάσισαν να το εμπλουτίσουν με διάφορες γεμίσεις, π.χ. με πλούσια κρέμα βανίλιας.

Υλικά

  • 2 κιλά γάλα
  • 2 ποτήρια κρασιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 βανίλια
  • Λίγο αλάτι
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και κάνουμε την κρεμά.
  • Αφού πήξει, χτυπάμε 5 αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στη κρέμα.
  • Μόλις κρυώσει λίγο, βάζουμε σε ένα ταψί 3 φύλλα βουτυρωμένα.
  • Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και πάλι, άλλα 3 φύλλα βουτυρωμένα.
  • Βάζουμε την μπουγάτσα στον φούρνο και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 3/4 της ώρας.
  • Όταν ψηθεί, και αφού κρυώσει, βάζουμε από πάνω λίγη κανέλα και άχνη ζάχαρη.