Την Tσικνοπέμπτη το κρέας έχει την τιμητική του. Άλλοι προτιμούν να το ψήσουν στη σχάρα κι άλλοι στον φούρνο. Τι κρέας θα πάρουμε για την κάθε περίπτωση και τι να κάνουμε για να γίνει μαλακό και ζουμερό; Πολύτιμες συμβουλές από τους πιο ειδικούς.

  • Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα γίνεται πιο μαλακό αν, πριν το ψήσουμε, το βάλουμε  σε μια μαρινάτα με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, 6 κόκκους πράσινου πιπεριού, 2 φύλλα δάφνης, και 2 κλωνάρια δεντρολίβανο (ανά κιλό κρέατος). Δεν χρησιμοποιούμε αλάτι, γιατί το κρέας σκληραίνει. Aν το κρέας είναι πολύ σκληρό, το αφήνουμε στη μαρινάτα μία μέρα και κατόπιν το ψήνουμε.
  • Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή βοδινό) ψήνεται σε πιο δυνατή φωτιά από ό,τι τα πιο ανοιχτά κρέατα (χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα). H θερμοκρασία ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στον φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσουμε τη θερμότητα, καλύπτουμε τα κάρβουνα με στάχτη. Αντίθετα, όταν θέλουμε να την αυξήσουμε, απομακρύνουμε τη στάχτη, ανακατεύουμε τα κάρβουνα και κάνουμε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.
  • Προσέχουμε κατά το ψήσιμο τη σχάρα ώστε να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.
  • Πριν βάλουμε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίζουμε πρώτα να την έχουμε αλείψει καλά με ελαιόλαδο και να την έχουμε βάλει για 3-4 λεπτά στη φωτιά να κάψει καλά.
  • Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καινούριες, δεν πρέπει να τις πλύνουμε. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Mόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.
  • Αλατίζουμε τα κόκκινα κρέατα λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Τα λευκά κρέατα τα αλατίζουμε από την αρχή του ψησίματος.

 

Τραπέζι στρωμένο με καρό χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo (σειρά: σπιτικά)