Ο μουσακάς λατρεύεται από όλους. Γιατί λοιπόν να τον στερηθούμε την περίοδο της νηστείας; Η Μαριέτα Ηλιοπούλου έστειλε υπέροχη συνταγή για νηστίσιμο μουσακά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε γεύση και εμφάνιση από τον παραδοσιακό. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 πακέτο μανιτάρια
  • Ντοματάκια –μία συσκευασία
    2 κρεμμύδια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
    Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη κρέμα

  • 5 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
  • 3/4 φλιτ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις ψήνουμε στον φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά.
  2. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
  3. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
  4. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά.
  6. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

Για την κρέμα 

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει -αλλά όχι να βράσει.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας, ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
  4. Αδειάζουμε σιγά σιγά τον πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  5. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  6. Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.
  7. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo από τη σειρά “Ελιά”