Ο μουσακάς λατρεύεται από όλους. Γιατί λοιπόν να τον στερηθούμε την περίοδο της νηστείας; Η Μαριέτα Ηλιοπούλου έστειλε υπέροχη συνταγή για νηστίσιμο μουσακά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε γεύση και εμφάνιση από τον παραδοσιακό. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 πακέτο μανιτάρια
- Ντοματάκια –μία συσκευασία
2 κρεμμύδια - 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι - Πιπέρι
Για τη κρέμα
- 5 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
- 3/4 φλιτ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις ψήνουμε στον φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά.
- Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.
Για την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει -αλλά όχι να βράσει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας, ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
- Αδειάζουμε σιγά σιγά τον πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Τραπέζι στρωμένο με χάρτινο τραπεζομάντηλο Libo από τη σειρά “Ελιά”